Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Marokko, een reisverslag. - Forum Wereldfietser

Marokko, een reisverslag.

Casablanca - Sidi Ifni
Winter 2003 op de fiets in Marokko


Wauw, we zijn net terug van onze eerste fietsvakantie. En we zijn verkocht. We hebben twee en een halve week de kust van Marokko afgefietst. We waren er al drie keer eerder maar nooit op de fiets. Mooie vergezichten over verlaten stranden, wegen en gekleurde kliffen. De woestijn stond in bloei en dit jaar zagen we de bloemen niet alleen maar roken we ze ook. Ik heb me nog nooit zo VRIJ gevoeld. De mensen waren fantastisch, wat hen betrof waren wij de “champions” met name de “madame”. We moesten ook hard lachen toen we tijdens een picknick met mooie vergezichten op een klif een auto met toeristen zagen stoppen, het raampje opendraaien, een foto nemen, raampje dicht en zoef………! We gaan deze kerst weer natuurlijk op de fiets.

Vervoer vliegveld naar Casablanca
Het vliegveld van Casablanca ligt zo’n 40 km van de stad. Indien je niet wilt fietsen kan je een grande taxie naar het centrum nemen (200 DH). Er rijden ook treinen maar officieel mag er geen fiets mee in de trein. Het is dus afhankelijk van de machinist of je mee mag. Royal Air Maroc staat een bagage toe van 30kg.

Veiligheid
De hieronder beschreven routes zijn aardig veilig. De Marokkanen gedragen zich als een heer in het verkeer en gaan zoveel mogelijk met een grote bocht om je heen (vrachtwagens en auto’s). De meeste hinder hebben wij ondervonden van andere toeristen Met name de campervans uit Frankrijk en Italië. Je hoort ze niet aan komen en ze geven over het algemeen geen centimeter ruimte bij het passeren. In ieder hotel vonden wij gelegenheid om onze fietsen veilig te stallen.

Wegen, horeca, hellingen en klimaat
De wegen zoals beschreven zijn geasfalteerd en in goede staat. Zorg ervoor dat je eten en drinken meeneemt op grote stukken is het erg verlaten. Jij, je fiets, de oceaan en prachtige verlaten stranden! Naarmate de tocht vordert, worden de hellingen steiler. Echt bergachtig wordt het pas net voor Agadir. De overheersende windrichting is gunstig, over het algemeen heb je de wind in de rug. De meest ideale tijd om te fietsen op deze route is in de winter. S’ochtends kan het nog fris zijn maar na een paar kilometers krijg je het vanzelf warm. De gemiddelde temperatuur loopt van 20-24 graden en dat kan al behoorlijk warm zijn als je een bergje opmoet.

Route en afstanden

 Casablanca - El Jadida Over S 130, 100 km, overnachtingsmogelijkheden in Azemmour en El Jadida. Weg is redelijk druk. Je kan beter beginnen in Azemmour. De CTM-bus rijdt vanaf het centrum in Casablanca om 7.00, 10.30, 12.30 en 19.15.
 El Jadida – Oualidia Over S 1301 en S 121, 78 km.
 Oualidia – Safi Over S 121, 53 km.
 Safi – Essouira Over 6531 en 6667, 125 km.
 Essouira – Tamanar Over p8.
 Tamanar – Tamrakht Over p8, 83 km.
 Tamrakht – Tafraoute via Ait Baha Deze route via de S 509 is erg mooi en bergachtig. Je kunt het beste je fiets laten vervoeren tot Ait Baha omdat het erg druk is rondom Agadir. Bovendien is het stuk tot aan Ait Baha niet mooi. Overnachtingsmogelijkheden is er in Ida-ou-Gnidif (tip!*). (*) Halverwege de route vind je de mooie kasbah de Tizourgane en je kunt er nog overnachten ook! Twee jonge mensen bieden halfpension aan en knappen zo beetje bij beetje de oude kashba op. Mooi initiatief! Reserveren bij Jamal via 061 94 13 50 of jamal.moussalli@caramail.com.
 Tafraoute – Tiznit Over de 7074, 100km.
 Tiznit – Sidi Ifni Over de 7064, 7109 en 7064, 75 km. Vanuit Sidi Ifni kan je mooie stukken in de omgeving fietsen. Vannuit Tiznit kan je de nachtbus terug nemen naar Casablanca. Deze vertrekt om half negen s'avonds en komt om zes uur s'ochtends aan. Als je met de CTM reist kom je ook nog in het centrum van Casablanca aan. De andere bussen stoppen een eind buiten het centrum.
[/b]

Hoi Blanche!

Fijn dat je het zo naar je zin hebt gehad.

groeten, John.

Goedendag ik heb een vraagje over Marokko, Is het ook eventueel een mooi fietsvakantie land om te doen met kinderen (10 en 7 Jaar) en zijn er ook campingplaatsen of is kamperen daar helemaal niet aan de orde??.
Groeten Ed