Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Pijn in de knie bij oefenen voor de fietstocht - Forum Wereldfietser

Pijn in de knie bij oefenen voor de fietstocht

Mijn vader en ik zijn druk bezig met het oefenen voor de St Jacobsroute die we vanaf 2 augustus gaan fietsen.

Gisteren 112 km gefietst in NL om te oefenen. Helaas kreeg ik last van beide knieen onder het fietsen. Bij eerdere oefentochten kreeg ik daar ook wel wat last van maar dan was het alleen een wat zeurderige pijn. Nu was het gisteren wel regenachtig en hebben we meer dan bij de andere oefeningen gefietst. Mijn knieen (vooral linkerknie) voelen nu stijf aan, vooral strekken is pijnlijk.

Onze fietsen:
Gazelle Fuente Trekking

Mijn lengte en gewicht:
1.96m met 95kg

Iemand ideeen hoe hiermee om te gaan? :(
Beste,

Zelf fiets ik ongeveer 10.000km per jaar en gebruik een GenuTrain brace voor mijn knie te ontlasten. Een echte aanrader en je pijnen zullen verdwijnen.

Beste Sparge

Probeer eens te letten op de hoogte van je zadel. Een te hoog zadel zorgt ervoor dat je je been geheel strekt hierdoor kan je je knieen ook overbelasten. Daarnaast fietsen veel mensen met een zware versnelling. Licht trappen is ook vriendelijker voor je knieen. Mijn vriendin heeft ook een paar jaar geleden forse klachten gehad. Met lichter trappen en een iets lager zadel heeft ze hier nooit meer last van gehad.

succes
Ik krijg na 30 km pijn in mijn knie als mijn zadel te laag staat. Dan strek ik onvoldoende.

Eens uitproberen? Iets hoger en/of lager instellen :idea:

Inderdaad is het eerste wat opkomt de hoogte van het zadel:
* zadel te hoog: pijn voor in de knie
* zadel te laag: pijn achter in de knie

Het kan ook nog aan andere dingen liggen (bijvoorbeeld de stand van de voeten op de pedalen) maar dat is minder waarschijnlijk.

Bij fietsen in de kou (<20 °C) is het beter de knieën warm en dus bedekt te houden, zeker als die kou veroorzaakt wordt door regen.

Ga langs een fysio.

Ben zelf een aantal jaren geleden vlak voor m'n fietsvakantie toch maar naar de fysio gegaan toen ik flinke kniepijn had. Dacht dat ik de fietsvakantie wel kon vergeten maar niets was minder waar. met een paar oefeningen van de fysio kon ik weer pijnloos fietsen (m'n knieklachten zijn het gevolg van een holle rug)

Zorg voor een goede opbouw dus niet direct te zwaar en te ver. Knieklachten zijn erg vervelend en kunnen lang aanhouden.

Zelf ben ik naar een Sportmedisch Advies Centrum gegaan en ben daar onderzocht. Uitkomst was dat mijn bovenbeenspieren te kort waren waardoor er extra kracht op de pezen rondom de knie kwam.

Neem geen risico en ga te rade bij een specialist.
sparge schreef:Mijn vader en ik zijn druk bezig met het oefenen voor de St Jacobsroute die we vanaf 2 augustus gaan fietsen.
Gisteren 112 km gefietst in NL om te oefenen. Helaas kreeg ik last van beide knieen onder het fietsen. Iemand ideeen hoe hiermee om te gaan? :(
Hoi!

Simpel: geen 110 km fietsen maar rustig beginnen met 60 of 75km en niet te zwaar trappen. Schakel lekker een paar versnellingen terug en laat de beentjes maar lekker spinnnen. Je knieen zullen je dankbaar ziin.
En ook tijdens de reis niet forceren en vooral lekker genieten tijdens het fietsen :-) Santiago de Tralala ligt er morgen ook nog wel.

Fiets de wereld (spinnend op mijn gemak),
Whisky
Ik weet niet of op jou Gazelle Fuente Trekking een verende zadelpen is gemonteerd, maar dat gaf bij mij ook problemen. Doordat de pen inveert, is de hoek van de knie vaak veranderend. Dat gaf ook irritatie in de knie. De Cane Creek Thudbuster heeft daar minder last van. :P

Hoi,

Een heleboel bruikbare tips zie ik, alleen deze nog niet :

Ik heb zelf ook wel eens wat pijntjes hier en daar tijdens het fietsen; wat bij mij meestal helpt is even over de gevoelige plek aaien, een draaiende beweging, met de klok mee :-) En eventjes wat rustiger aan doen.
Het klinkt misschien raar maar op die manier geef je je lichaam, de pijnlijke plek, even wat meer aandacht.
Net als je moeder vroeger deed als je wel eens gevallen was ofzo, kusje erop, even aaien en het was over !

Probeer maar, het helpt echt !

:lol: Ik weet niets van kniepijntjes en andere ongemakken. Wel dat wij ook de Jacobsroute gaan fietsen en starten op 1 augustus in Beilen. Ik hoop dat we elkaar onderweg tegenkomen. Mijn zus rijdt op een Gazelle Medeo en ik op een Avaghon. Misschien tot ziens. :lol:

Bedankt voor de goede tips!! :lol: :lol:

Ik zal eens beginnen met het instellen van het zadel. Dat staat misschien wel wat te hoog.

Ook zal ik eens gaan kijken naar een brace want ik heb na het squash ook weleens last van mijn linkerknie...

Als dat allemaal niet werkt vraag ik mijn vader wel om er onderweg een kusje op te geven :D

Bedankt allemaal!!! :P :P

Marjan1 schreef::lol: Ik weet niets van kniepijntjes en andere ongemakken. Wel dat wij ook de Jacobsroute gaan fietsen en starten op 1 augustus in Beilen. Ik hoop dat we elkaar onderweg tegenkomen. Mijn zus rijdt op een Gazelle Medeo en ik op een Avaghon. Misschien tot ziens. :lol:
Hoi Marjan,

Wat leuk! misschien tot ziens on route :P

Succes in ieder geval met jullie tocht.

Arn

Marianne schreef:Ga langs een fysio.

Ben zelf een aantal jaren geleden vlak voor m'n fietsvakantie toch maar naar de fysio gegaan toen ik flinke kniepijn had. Dacht dat ik de fietsvakantie wel kon vergeten maar niets was minder waar. met een paar oefeningen van de fysio kon ik weer pijnloos fietsen (m'n knieklachten zijn het gevolg van een holle rug)
Ik ben ooit bij deze fysiotherapeut geweest na knieklachten: http://www.fietsbewegingsanalyse.nl/
Hij is gespecialiseerd in klachten ivm fietsen en hij heeft mijn fiets prima afgesteld voor mijn knieen. Was het consult meer dan waard.

Vorige week dagelijks een klein stukje (8 km) gefietst. Steeds wat last van mijn knie, ook met een knieband om.

Gisteren weer geoefend voor de tocht naar Tours komende zaterdag (zo'n 55 km gefietst). Eerst het zadel wat lager gezet (ongeveer 1 cm). Bij het fietsen vrijwel geen last van mijn knie (verwaarloosbaar iig). Ongelofelijk dat dit de oplossing is voor die pijn!! :lol:
Ik heb wel de knieband omgehad voor iets meer versteviging en het warm houden van de knie aangezien het af en toe regende.

Ook nu een dag later vrijwel geen pijn in de knie.

Maar ik ben weer helemaal happy! :D :D Komt helemaal goed met de tocht.

2 jaar geleden knieklacht (rechterknie) opgelopen door gelijk op eerste dag met bepakking te snel en op de pedalen staand steile heuvels in Noord-Engeland op te fietsen. Stekende pijn bedierf fietspret.

Sindsdien af en toe zeurende pijn. Komt soms terug, maar minder erg dan in periode in Engeland. Ik heb zadel lager gezet. Ook verkeerde zithouding achter bureau kan nadelig zijn voor knie heb ik gemerkt.

Eind juni naar de Alpen gegaan en gelijk op eerste helling rare pijntje in knie. Ik heb de knie wat onderbelast, zo licht mogelijk gefietst, en het is niet erger geworden. Aanpassen van belasting gedurende de rit werkt bij mij.

Ik heb gemerkt dat ik in de eerste 20 km in heuvelachtig terrein gewoon heel rustig aan moet doen; als ik daarna veel meer kracht ga gebruiken krijg ik geen last meer van de knie.

Ondertussen zijn we weer terug.

Mijn linkerknie gaf de eerste 3 dagen pijn en daarna was het helemaal weg. Daarna kreeg ik aan mijn rechterknie pijn door een iets of wat open houding! Nu, bij thuiskomst is dit beter aan het worden.
Deze zomer heb ik met mijn broer en een vriend de sint jacobsroute deel 1 en de loire-kastelenroute gefietst. ten minste, het was de bedoeling dit met z'n drieën te doen. We stelden onszelf ten doel 100 km per dag te fietsen en zo begonnen we ook. Na drie dagen, waarvan de laatste door heuvelachtig gebied, kreeg mijn broer last van zijn knie. Uiteindelijk hebben we drie dagen stil gestaan nabij compiegne. De rust mocht echter niet baten en mijn broer moest opgeven. Dit verpestte onze vakantie niet maar het was wel een erg moeilijk moment. Uiteraard fiets je liever 200 km met z'n alle dan 2000 met een afvaller.
Tim van Veen schreef:Deze zomer heb ik met mijn broer en een vriend de sint jacobsroute deel 1 en de loire-kastelenroute gefietst. ten minste, het was de bedoeling dit met z'n drieën te doen. We stelden onszelf ten doel 100 km per dag te fietsen en zo begonnen we ook. Na drie dagen, waarvan de laatste door heuvelachtig gebied, kreeg mijn broer last van zijn knie. Uiteindelijk hebben we drie dagen stil gestaan nabij compiegne. De rust mocht echter niet baten en mijn broer moest opgeven. Dit verpestte onze vakantie niet maar het was wel een erg moeilijk moment. Uiteraard fiets je liever 200 km met z'n alle dan 2000 met een afvaller.
Tjonge, dat is ontzettend balen. Had bij ons ook kunnen gebeuren maar gelukkig had ik voldoende diclofenac zalf en pillen bij me om de pijn te verlichten. Maar goed, uiteindelijk kwam het bij mij om een iets of wat foute houding waardoor de knie fout belast werd.