Additionally, paste this code immediately after the opening tag: kampeermateriaal - Forum Wereldfietser

kampeermateriaal

Ter voorbereiding van onze fietstocht schuim ik verschillende websites af om uit te zoeken welk kampeermateriaal we nodig hebben en hoeveel ons dat gaat kosten. Maar ik geraak er maar niet uit. er is zoveel en zoveel verschillend?

Misschien dat jullie ervaring mij wat wijzer maakt.

We gaan met twee een fietstocht maken van belgie naar Zuid-Frankrijk.
Wat hebben we nodig wat betreft kookmateriaal?
Hoeveel vuurtjes?? Welk merk??
Met gaz of benzine? Hoelang doen we met een busje gas?
Hoeveel potten en pannen hebben we nodig voor een lekkere maaltijd?

Kunnen we dit goedkoop houden???????
Daan Ory schreef:We gaan met twee een fietstocht maken van belgie naar Zuid-Frankrijk. Wat hebben we nodig wat betreft kookmateriaal?
Hoeveel vuurtjes?? Welk merk?? Met gaz of benzine? Hoelang doen we met een busje gas? Hoeveel potten en pannen hebben we nodig voor een lekkere maaltijd? Kunnen we dit goedkoop houden???????
Hoi Daan,
Met zijn tweeën heb je aan één vuurtje genoeg. Daarbij zijn twee pannen wel handig. Omdat je met twee bent heb je ook allebei een bord. Nu kun je de bekende Mepal borden best als deksel gebruiken, dus aparte deksels zijn niet eens nodig, maar als je een compleet aluminium setje kookpotjes koopt (die zijn het goedkoopst en prima, alleen geen rabarber of azijn er in koken), dan zit daar meestal nog een deksel bij. Bij aardappelen of rijst kook je eerst de aardappelen resp. rijst en zet dat even in de slaapzak; daarna maak je de rest. Bij pastagerechten gaat het andersom.
Omdat je naar Frankrijk gaat ligt een simpel Camping Gaz-dingetje voor de hand. Dat zijn de goedkoopste spulletjes, werken altijd en de verkrijgbaarheid in Frankrijk is heel goed, dus een paar dagen voordat het patroon leeg is een nieuwe kopen zal wel lukken. Het kook alleen niet het allesnelste, maar dat is misschien geen groot bezwaar.
Bij het kopen van de brander kun je nog even opletten welke het meest stabiel staat, want meestal zijn ze vrij hoog en smal. Een windscherm is ook niet verkeerd, vooral als je vandaag nog wil proberen :)
Veel plezier,
Leon

Hallo Daan,
Leon heeft het meeste al wel gezegd. Maar het kan nog simpeler: gewoon geen brander en geen pannen mee. Frankrijk behoort helaas tot de landen waar de grote supermarkten buiten de steden de doodssteek hebben betekent voor veel kleine winkeltjes in de dorpen. Het gevolg is dat je in een dorpje vaak nog wel een klein restaurant hebt, maar geen winkel waar je voedsel kunt kopen. Het is gek maar waar. Je kunt dus besluiten gewoon geen kookspullen mee te nemen, en soms in een restaurant te eten, en een andere keer wat stokbrood, sla en kaas of zo te kopen. Drink er een fles wijn bij, en je hebt een leuke avond. Deze oplossing heeft twee nadelen: het is duurder, en je moet 's ochtends eerst een stukje fietsen voor je een eerste kop koffie kunt drinken.
Jullie tocht naar het zuiden zal je veel goed weer brengen, en veel mogelijkheden om in restaurants te eten. Een enkel simpel gasbrandertje is dan geen probleem: je eet sla met stokbrood en wat gebakken vlees of vis. Een andere keer maak je weer eens een grote pan pasta. Dat is allemaal makkelijk te doen. Als je naar het noorden gaat wil je eerlijk gezegd toch wel meer en beter kunnen koken, ook als het stormt. Dan is zo'n gasbrandertje wat mager, en heb je liever een petroleum of benzinebrander (mijn favoriet is dan een Trangia - www.trangia.se - met ingezette optimus nova allesbrander). Dat is veel duurder, maar het werkt ook onder extreme omstandigheden. Ook met kleine kinderen wil je meer en sneller kunnen koken, vanwege alle warme maaltijden en dranken.
Pannen hoeven niet veel te kosten. Zelf vind ik de traditionele nestjes met van die losse knijpgrepen nog altijd het meest praktisch. Zorg wel dat je grootste pan groot genoeg is: het is leuk ook eens voor gasten te kunnen koken, en een grote pan is ook een prima slakom.
Als bekers en borden gebruiken wij slappe plastic bekers en borden van de IKEA. Goedkoper en lichter heb ik ze nooit gezien, en omdat de borden een beetje buigen kun je ze veel makkelijker inpakken.
Voor je het weet geef je veel geld uit, en zeul je teveel mee. Vergeet al die zogenaamd handige frummel dingen maar. De beste bagage is de bagage die je thuis laat. Als je begint een uitrusting samen te stellen, zorg dan dat je een goede en stevige fiets hebt (dat mag best goedkoop), en een goede tent. Zolang je naar landen als Frankrijk gaat kun je de rest doen met wat je al hebt, of wat weinig kost. Gewone kleren (behalve een koersbroek) zijn voldoende (weeg wel vantevoren welke van je gewone overhemden etc het lichtste zijn - er is veel verschil), en een simpele slaapzaak en een simpel schuimmatrasje zijn genoeg. Is het eens een keer koud, dan kun je in bed altijd nog een stel sokken en een trui aantrekken. Heb je nog geld over, koop dan een stel goede waterdichte fietstassen zoals van Ortlieb. De wetenschap dat je ook na een verregende dag gegarandeerd knisperend droge kleren aan kunt trekken is een hele geruststelling. Is het geld op, dan kan het voorlopig ook met oude matige tassen, zolang je er maar plastic zakken in stopt tegen de regen, en zolang je er maar wat extra pakbanden omheen trekt om te zorgen dat ze stevig blijven zitten. Ga je naar het noorden, of op de fiets naar Samarkant, ja dan ontkom je niet aan dure spullen.
Vooral heel veel gewoon plezier,
Wim

Wim en Leon

Bedankt voor d etoch wel geruststellende antwoorden.

Daan.