Additionally, paste this code immediately after the opening tag: oude Peugeot voor liefhebber - Forum Wereldfietser

oude Peugeot voor liefhebber

Ik heb onlangs het huis van mijn bejaarde vader leeggehaald. Daar stond een brons/goudkleurige Peugeot sportfiets uit volgens mij het begin van de jaren '70. Hij lijkt nog het meest op de PX8 uit 1972 waar ik een plaatje van heb, maar hij heeft wel Altenburger Synchron remmen. De fiets is in heel erg mooie staat en vrijwel ongebruikt (als er ooit honderd kilometer mee gereden is dan is het veel), en in vrijwel geheel originele staat (zelfs inclusief het plastic gereedschapstasje; het originele Franse gele lampje zit nog in de koplamp boven op het spatbord). Het enige niet originele onderdeel dat ik kan ontdekken (behalve de banden die mijn vader 12 jaar geleden nog eens heeft vervangen toen hij toch nog weer een poging ging wagen te fietsen) is een Brooks B66 zadel dat mijn vader er wat later op gezet heeft (zonder enig spoor dat er ooit op gezeten is...). Dat zadel hou ik zelf maar. Als ik me goed herinner zat er oorspronkelijk een smaller leren zadel op, maar zeker weten doe ik dat niet. Het was er in elk geval niet meer.
Hoewel ik historicus en fietsliefhebber ben is dit niets voor mij. Ik zoek er dus een liefhebbend thuis voor. Het zou zonde zijn het ding te verpatsen op Markplaats en door een scholier te laten mollen. Kortom, alleen voor liefhebbers/verzamelaars.
Wim

Hi,

klinkt idd spannend, met de Altenburger Synchron denk ik zelf eerder aan een p8e dan een px8... Heeft ie een race bocht of een "gewoon stadstoerfiets" stuur?

Bas

Ik heb wel interesse, mocht er geen echte freak aanwezig zijn op het forum. Past wel in mijn beginnende verzameling.

Maar nogmaals, er zijn wellicht mensen die er specifiek naar op zoek zijn, dus beter gaat de fiets naar hen.

In het geval hij niet wordt opgehaald, kan je me altijd mailen, ik zal zorgen voor een warm en droog onderkomen.

Omdat deze zo helemaal origineel is ben ik inderdaad in eerste instantie op zoek naar de echte liefhebber die het erfgoed voor het nageslacht zal bewaren (dus toch de historicus...). Er zit een gewoon stadsstuur op. Erop rijden is een leerzame ervaring: het smalle stuur maakt het samen met de eigenaardige geometrie een klote fiets om te rijden, wat mij betreft. Maar goed, dat is nu niet meer de bedoeling. Smaken veranderen blijkbaar in de loop der tijden (al reed mijn broers handgebouwde Engelse randonneur uit eind jaren '70 goddelijk).
Wim

Hi Willem,

kun je misschien wat meer info doen rond de volgende zaken,
het serie nummer, kan ik misschien het productie jaar op terug vinden.
een fototje van de headbadge, zitbuis/onderbuis decoratie, ook voor het verifiëren van de leeftijd.

Ben erg benieuwd naar de fietsch

Bas


hmm, de fietsen met een flatbatr zijn de UO types, de rando's hebben of een racebocht of een "moustache" achtig stuur. Begin nu echt heel erg nieuwschirig te geraken.
Willem Jongman schreef:Ik heb onlangs het huis van mijn bejaarde vader leeggehaald. Daar stond een brons/goudkleurige Peugeot sportfiets uit volgens mij het begin van de jaren '70. Hij lijkt nog het meest op de PX8 uit 1972 waar ik een plaatje van heb, maar hij heeft wel Altenburger Synchron remmen. De fiets is in heel erg mooie staat en vrijwel ongebruikt (als er ooit honderd kilometer mee gereden is dan is het veel), en in vrijwel geheel originele staat (zelfs inclusief het plastic gereedschapstasje; het originele Franse gele lampje zit nog in de koplamp boven op het spatbord). Het enige niet originele onderdeel dat ik kan ontdekken (behalve de banden die mijn vader 12 jaar geleden nog eens heeft vervangen toen hij toch nog weer een poging ging wagen te fietsen) is een Brooks B66 zadel dat mijn vader er wat later op gezet heeft (zonder enig spoor dat er ooit op gezeten is...). Dat zadel hou ik zelf maar. Als ik me goed herinner zat er oorspronkelijk een smaller leren zadel op, maar zeker weten doe ik dat niet. Het was er in elk geval niet meer.
Hoewel ik historicus en fietsliefhebber ben is dit niets voor mij. Ik zoek er dus een liefhebbend thuis voor. Het zou zonde zijn het ding te verpatsen op Markplaats en door een scholier te laten mollen. Kortom, alleen voor liefhebbers/verzamelaars.
Wim
Foto plaatsen?

Zal ik doen. Ik heb het echter druk, en heb nog niet eerder een foto geplaatst. Het is in elke geval een fiets met een "gewoon" stadsstuur. Heb inmidels nog wel wat meer feedback gehad, en vermoedelijk is het een P8E uit 1971. Maar we gaan verder.
Wim

Willem Jongman schreef:.... en vermoedelijk is het een P8E uit 1971. Maar we gaan verder.
Wim
Ik kocht in 1971 een P8E. Toen ik het las, wist ik ineens weer dattie zo heette.

Hij was oranje, met een gewoon stadsstuur. Toegevoegd dat had ik er op laten zetten, want ik vond zo´n racestuur maar niks. Later toch weer omgebouwd
Jarenlang gebruikt, o.a 8 weken Frankrijk, 4 weken Noorwegen, 3 weken Belgie, 3 weken Schotland, en vele korte tochten in Nederland.
Daarna nog jaren als stadsfiets gebruikt in Rotterdam, waar ik voor mijn werk grote afstanden moest afleggen.

Overleden midden jaren 80 door onachtzaamheid. Vergat te remmen, en ineens stond het voorwiel naast het frame.

Dus toch echt wel een fiets voor lange vakanties.

Peter

Hier staat een plaatje van de PL8 E:
http://antoni.files.wordpress.com/2007/01/p8e-1972.gif

Mijn eerste 10 speed bike was ook een 2e hands Peugeot PL8E :)

Wat je vooral niet moet doen is deze fiets op fiets.nl zetten of enig andere racefietsforum.

Heb daar al menig super mooie en originele fiets compleet "verkracht" zien worden voor een fixie of singlespeed ......

Als iemand die een aantal jaar met restauraties te maken heeft gehad weet ik maar al te goed hoe dingen gaan.

Zet die fiets maar eens op deze sites en me dunkt dat daar wel iemand op afkomt die haar :) graag zou willen hebben en houden in de staat waarin ze is.

http://velospace.org/node
http://www.classicrendezvous.com/
http://www.cyclofiend.com/cc/index.html
http://www.eroica.it/eroicae.htm
http://www.retrobike.co.uk/
http://www.wooljersey.com/gallery/main.php
http://raydobbins.com/
http://www.classical-bicycles.com/index.htm

De laatste is extra interessant omdat dit een nederlander is.

Veel succes in ieder geval met deze kanjer.

Wat een ellende fietsen waren dat zeg, gebroken kogels bij het trapaslager, voorvorken die doorbogen bij het minste geringste.

Maar nu als collectors item ja... :lol:

OK, bedankt allemaal. Die P8e is het dus niet, want hij heeft geen racestuur en heeft dat vast niet gehad. Toen mijn vader de fiets kocht was hij al achter in de veertig, en had ruim tien jaar geen fiets meer aangeraakt (en daarna dus eigenlijk ook nooit meer...). Maar voor de rest ziet het er heel verwant uit, al zit er dus op deze fiets wel een kettingrand.
En nee het is niet de bedoeling dat deze fiets verkracht wordt.
Ik zoek door.
Wim

Het grappige is dat wat in de tijd van oorsprong het slechtste was en er nu het minste van zijn dat die nu jaren later het meest gewild zijn en daar wordt in verzamelaars kringen het meest voor betaald.

Wat goed was in de tijd van oorsprong daar zijn er teveel van overgebleven en dat levert weer het minste op en is het minst uniek.

Tja, kan daar wel een paar topicjes over schrijven ......

Willem Jongman schreef:OK, bedankt allemaal. Die P8e is het dus niet, want hij heeft geen racestuur en heeft dat vast niet gehad.
In googles cache van http://home.wanadoo.nl/peugeotshow/ staan nog een aantal oude brochures, de site zelf is helaas uit de lucht (verplaatst misschien?).
Bijvoorbeeld deze heeft een recht stuur:
http://home.wanadoo.nl/retropeugeot/1972/1972_6.gif

Peugeot liefhebber meldt zich :D
Kon mijn ogen niet geloven toen ik het las, en een Peugeot racefiets bijna in originele staat.
Ik verzamel koffiemolens, gereedschap, fietstruitjes, en nog veel meer van Peugeot uit vervlogen tijden. Verder heb ik een hele collectie miniaturen en 2 vouwfietsjes uit de jaren '70, maar een racefiets ontbreekt nog.
Jammer van het zadel, maar met wat geluk vind ik het juiste zadel nog wel ergens.

Mijn verzamelling is te zien op http://users.telenet.be/ontheroad/peugeot

De tovenaar schreef:
In googles cache van http://home.wanadoo.nl/peugeotshow/ staan nog een aantal oude brochures,
Geweldig zeg, deze site. Ik heb ook een zwak voo Peugeot (for sentimental reasons). Ik heb 'm gelijk gebookmarked. Hier een wereldfiets avant le lettre. :D

Afbeelding

Chris schreef: Jammer van het zadel, maar met wat geluk vind ik het juiste zadel nog wel ergens.

Mijn verzamelling is te zien op http://users.telenet.be/ontheroad/peugeot
Ah, de site is kennelijk weer in de lucht. Waarschijnlijk zat er een Ideale zadel op:
Afbeelding

Op mijn oude Peugeot zat ook zo'n zadel, heb 'm toen overgeplaatst op mijn Giant Expedition en er nog jaren op gefietst. Helaas is die een beetje uitgedroogd en zit die niet meer zo lekker.

Nog een interessante site: http://retropeugeot.com/

De tovenaar schreef:
Chris schreef: Jammer van het zadel, maar met wat geluk vind ik het juiste zadel nog wel ergens.

Mijn verzamelling is te zien op http://users.telenet.be/ontheroad/peugeot
Ah, de site is kennelijk weer in de lucht. Waarschijnlijk zat er een Ideale zadel op:
Afbeelding

Op mijn oude Peugeot zat ook zo'n zadel, heb 'm toen overgeplaatst op mijn Giant Expedition en er nog jaren op gefietst. Helaas is die een beetje uitgedroogd en zit die niet meer zo lekker.
Zo'n zelfde heb ik hier liggen, in goede berijdbare staat in 2004 nieuw onderweg aangeschaft voor €65,- nu vervangen voor een Brooks