Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Fietsverlichting - Forum Wereldfietser

Fietsverlichting

Hoi,

deze winter wil ik naar de noordkaap fietsen. Daar het daar nogal donker is in die periode heb ik goeie verlichting nodig.

Op dit moment heb ik een gewone Axa HR traction met een lumotec lamp. Volstaat best voor België, maar hoe gedraagt het ding zich bij -15°?

Een naafdynamo zou een oplossing kunnen bieden. Ik heb er echter geen ervaring mee. Kwetsbare bedrading, niet courante spaaklengtes en een rolweerstand zelfs als die niet actief is houden mij tegen. Daarbij weet ik ook niet wat die doet bij -15°.

Batterijverlichting lijkt me ook geen oplossing. Het vermogen wordt zodanig gereduceerd door de koude dat ik er maar weinig aan heb denk ik. Tenzij zo'n Petzl Myo5 hoofdlamp koop, met batterypack op het lichaam... Misschien is dat nog de beste keuze.

Iemand tips?

Dit lijkt mij nu net een ideale toepassing voor een Schmidt naafdynamo (http://www.m-gineering.nl/sindex.htm). Martin Gerritsen, de Nederlandse importeur, zit in Groningen, en ik kan je verzekeren dat het hier soms koud genoeg is om ervaring te hebben. Batterijen doen het slecht bij lage temperaturen, en gewone dynamo's slippen in de sneeuw en met ijs, terwijl ze ook nog problemen kunnen hebben met de zijkanten van sommige zware banden (en die zul je wel nodig hebben, om van spikes maar niet te spreken).
De bekabeling van de Schmidt is van serieuse kwaliteit, en voor merkbare extra weeerstand hoef je ook niet te vrezen. Het enige echte nadeel is de prijs. Kijk verder nog eens op de sites van Icebike en Pamela Blaley die ik je eerder genoemd heb. Pamela heeft veel ervaring met fietsen in de winter in het noordoosten van de VS, en daar is het vast nog kouder dan in Noorwegen. Peter White, de Amerikaanse importeur van de Schmidt, zit ook in dat stuk van de wereld, en is ook een fanatieke winter/sneeuw fietser (en een fantastische fietsenbouwer) http://www.peterwhitecycles.com/
veel plezier,
Wim

Die websites die je hebt aangegeven zijn zeker een grote hulp! Ik pluis ze helemaal uit.

Ik blijf echter kritisch t.o.v. een naafdynamo... Toegegeven, de SON lijkt een héél stuk beter dan alle anderen bij elkaar maar toch.

Nadelen die ik zie:
- DUUR (184 euro voor de dynamo+bedrading)
- 2 verschillende spaaklengtes meenemen

Vragen:
- hoe waterdicht is het?
- hoe schokbestendig is het?

Ik ben van plan door te reizen naar Rusland en zeker in Siberië is asfalt zeldzaam. Kan de SON tegen regelmatig rivieren doorwaden en hobbelen over keien?

Alvast bedankt voor alle hulp!

Jasper

Misschien kun je bij de IJslandse ATB club meer informatie krijgen: http://www.mmedia.is/~ifhk/ Zij zijn de officiele importeur van de SON voor IJsland.... Ze hebben vast heel wat ervaring.