Additionally, paste this code immediately after the opening tag: vlaanderen fietsroute - Forum Wereldfietser

vlaanderen fietsroute

hallo,

wij hebben net de vlaanderen fietsroute volbracht, hierbij enkele opmerkingen die misschien nuttig kunnen zijn voor toekomstige fietsers op deze route,
1 zorg zeker voor de topo gids (onmisbaar)
2 de bordjes zijn vooral aan de taalgrens met wallonie vaak zoek
3 de route is niet altijd makkelijk te fietsen met volgeladen fietsen (typische belgische kasseibaantjes, vaak samengaand met hellingen, of bospaadjes die vooral bij slecht weer, enkel met mountainbike fietsbaar zijn)
logies vind je over het algemeen vrij vlot, campings, jeugdherbergen en hier en daar wel een bed en breakfast,
het zwaarste gedeelte situeert zich vanaf maasmechelen tot kluisbergen, dit is zeer heuvelachtig,
groetjes frank en diane
Heb ook deze route pas afgereden.
Mijn bevindingen zijn identiek .
Niettemin was het een zeer mooie route .
De topo-gids bracht redding waar de bordjes ontbraken, ' verdraaid' waren en soms zelfs onlogisch ( heen en terugroute wijzen in éénzelfde richting)

Welke topogids gebruikten jullie? Bikeline heeft er nu ook 1, en met dat merk zit het meestal wel snor.

Helaas heeft men de Vlaanderen fietsroute iets te snel uitgezet. Was een groots opgezet doel dat op tijd gehaald moet worden. Door die tijdsdruk wordt niet overal de mooiste route gevolgd. Verder is de samenwerking met de provinciale toeristische diensten niet altijd optimaal. De provinciale toeristische diensten promoten weer hun eigen fietsroutes door middel van hun netwerken van knooppunten.
Volgens routemaker Guy Raskin uit Tongeren, van Fietsen op Romeinse Heirwegen en redacteur van het Belgische fiets- en wandelblad Op Weg, kun je bijvoorbeeld in Belgisch-Limburg beter via de knooppunten fietsen dan de Vlaanderen fietsroute.
Zo zit het schitterende Jekerdal van Tongeren naar Kanne wel in het knooppuntennet, maar de Vlaanderen fietsroute laat die fraaie fietsroute geheel links liggen.
Die knooppuntenbordjes kun je gewoonweg niet missen en ze worden ook goed bijgehouden. Er is een speciaal telefoonnummer voor klachten en men rukt onmiddellijk uit als er een bordje blijkt te ontbreken of onzichtbaarbaar is geworden door weelderig groeiend struikgewas. Is een deel tijdelijk afgesloten door bijvoorbeeld een kermis, dan wordt een duidelijke, alternatieve route aangegeven. Na de tijdelijke onderbreking wordt de bewegwijzering onmiddellijk weer in oude staat hersteld.

Zie voor meer informatie over fietsen in Belgie mijn gids Fietsen in Belgie, met behalve meerdaagse routes in het Vlaamse Gewest ook een zesdaagse tocht door de Ardennen

Voor wie vaak (lange) fietstochten langsheen de knooppunten wil plannen is volgende routeplanner een aanrader:
http://digifietser.dommel.be
Het is wel een betalend programma (35 euro) maar haast alle fietskaarten van België en Nederland zijn er in opgenomen. Je kan er makkelijk lange tochten langsheen de knooppunten mee plannen.
Gebruikersreacties vind je hier:
http://forum.gps.nl/viewtopic.php?t=14773
http://www.gpscenter.be/forum/viewtopic.php?t=3005

Heb onlangs deze fietskaart van Vlaanderen en zuidelijk NL gekocht. De nieuwste knopenroutes staan er niet op en het is kartografisch niet super, maar het geeft een goed overzicht en is goedkoper van de aanschaf van alle losse knooppunt-overzichtskaarten.

liz schreef:Heb onlangs deze fietskaart van Vlaanderen en zuidelijk NL gekocht. De nieuwste knopenroutes staan er niet op en het is kartografisch niet super, maar het geeft een goed overzicht en is goedkoper van de aanschaf van alle losse knooppunt-overzichtskaarten.
Bedoel je "De Sterkste Fietskaart van Vlaanderen", van Buijten en Schipperheijn, ISBN 9058810364?
Inderdaad goed als overzichtkaart: de LF-routes en veel knooppuntennetwerken staan erop, maar niet de nieuwste in Vlaams-Brabant, in West-Vlaanderen (Brugs-Ommeland) en Oost-Vlaanderen (Vlaamse Ardennen, Scheldestreek en Meetjesland . Er wordt getoond hoe de bewegwijzering langs sommige LF-routes is aangebracht: stickers of strepen verf met gele en blauwe balken.
De kaart biedt echter weinig beeld over de toeristische waarde van een route, de bijzonderheden en ook de zwaarte, want de kaart geeft geen informatie over hellingen, terwijl die er in het zuiden van het Vlaamse Gewest wel degelijk zijn.
Verder ontbreken bijvoorbeeld campings.
Inderdaad goed als overzicht, maar om je route nader in te vullen heb je aanvullende informatie nodig.
fedor,

wij gebruikten de topogids vlaanderen fietsroute 800km fietsplezier langs de mooiste plekjes van vlaanderen tweede uitgave,
uitgegeven door het nationaal geografisch instituut uit brussel,
hij is te vinden in de betere reisboekhandels alsook in vele vvv kantoren in belgie,
groetjes