Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Italie Abruzzen en le Marche - Forum Wereldfietser

Italie Abruzzen en le Marche

Wij zijn op zoek naar reisverslagen en route ideeen voor de abruzzen en de Marche in italie? Iemand daar wel eens een leuk rondje gemaakt voor 3 weken?

Roel en jolanda
Op zijn site Fietskriebels heeft Henrik onlangs geschreven over zijn 'coast-to-coast' tocht door Italië, misschien kun je daar wat inspiratie uit halen.
Ik ben als onderdeel van een langere fietstocht eerder dit jaar door die regio gefietst, van Ancona naar Rimini, weer terug naar Ancona en vervolgens in redelijk rechte lijn naar Rome. Was wel redelijk ongepland door wijziging van mijn plannen enerzijds en overstromingen in noord-Italië anderzijds.

Kuststrook: niks aan, alleen leuk als je kilometers wilt maken.

Stuk ancona - foligno: zelfgemaakte route via brouter.de. Erg mooie stukken, wel zwaar af en toe vanwege de steile beklimmingen (+15%), soms ook op gravelpaden. Heb toen best veel moeten duwen omdat de combi steil+grote stenen+veel gewicht niet ideaal was.

Foligno - rome: route van reitsma naar Rome. Ook mooi, iets minder zwaar.

Ik maak er op mijn website ook nog wat woorden aan vuil + wat foto's, zie hier
Tijd geleden in de Abruzzen geweest. Het is redelijk compact dus je kan er redelijk rondjes fietsen.
Wel waren er toen weinig campings, en de campings die er waren waren niet heel goed.
Zie voor een verslag mijn website:
https://luddo.freehostia.com/Abruzzen/Abruzzen2003.htm
Twee prachtige regio's van Italië met voor elk wat wils. Tussen de Adriatische kust en de hoogste toppen in de Apennijnen (Monte Vettore en Gran Sasso) is het maar ca. 60km. De kust biedt drukte, strand en zee met het bijbehorende vertier. 60km verderop lopen herders met schapen en heeft de tijd stil gestaan en fiets je in het hooggebergte met passen op 1.600 meter en toppen van ruim boven de 2.000 meter.
Bij het uitzetten van je routes moet je goed rekening houden met hoogtemeters. Op deze pagina vind je veel informatie over dagtochten: https://pedalareconlentezza.com
Wij hebben in juni vorig jaar met de tandem door Italië gefietst waaronder door de Marche. Prachtig afwisselend gebied.

De kust is een fenomeen, voor één dag leuk. Van noord naar zuid links eerst de zee, dan een strook strand, vervolgens een strook met duizenden in het gelid staande parasols, een strook strandhoreca van wisselende allure, het fietspad, de boulevard met auto’s en dan de hotels. Dat gaat eindeloos door. Plat, zowel fysiek als qua toerisme. Het aardige van daar één dag fietsen is dat je de geleidelijke overgang van duur en glimmend in het centrum van een plaats naar aftands en vervallen aan de randen heel duidelijk ziet; en kunt ruiken.

Het leukst zijn de routes naar boven, de heuvels in. Feitelijk rij je dan altijd door een dal. Schematisch gezien zijn er daarvoor steeds drie mogelijkheden: het oude kleine weggetje met veel klimmen en dalen; de wat vlakkere oude autoweg met één baan per rijrichting en de moderne vierbaans snelweg. Op de laatste mag je niet fietsen en als dat wel mocht, zou je het niet willen. En als je er per ongeluk toch terecht komt, wordt je er onmiddellijk door vrachtauto’s afgetoeterd.
Hoogte houden, zoals langs hutten bij een wandeltocht in de bergen, is veel lastiger omdat je dan dwars op de richting van de meeste dalen en dalletjes fietst en dus steeds (kort) steil naar beneden en weer naar boven moet en daardoor paradoxaal genoeg snel heel veel hoogtemeters maakt.

Voor ons (met de tandem) was het niet te doen om uitsluitend die oude pitoreske weggetjes te kiezen: te veel (steile) hoogtemeters per strekkende kilometer. Dan kom je dus ook af en toe over die oude tweebaans autowegen en dat gaat vaak heel goed. Veel van die wegen hebben een (halve) vluchtstrook waarop je comfortabel kunt fietsen. En als er ook een moderne vierbaans snelweg door het dal loopt, is de oude tweebaans weg meestal redelijk rustig. Maar soms is het niet goed. Dan is er geen vluchtstrook en staat er zelfs een vangrail bovenop de rechter witte streep en kun je geen kant op om uit te wijken voor achterop komend verkeer. Dat moet je dus nooit doen, ookal zijn Italianen in de auto op het bange af voorzichtig met fietsers en gaan ze altijd overdreven opzij bij het passeren. Vermoedelijk omdat het zelf ook allemaal fietsers zijn.

Je kunt het beste je eigen routes maken, al is het maar omdat alleen jij weet waarom je daar wilt fietsen: lang/kort, steil/vlak, natuur/stadje, camping/hotel, dat soort dingen.

Het is persoonlijk, maar voor mij valt een degelijke voorbereiding onder de voorpret. Thuis eindeloos de kaart bekijken, routes maken in MapOut en Brouter. Afstanden, hoogtemeters, slaapplaatsen. Alternatieven bedenken en in gpx-bestandjes bewaren voor onderweg. Een geweldige hulp daarbij is de website cycle.travel/map. Dat is een variant/kloon van Brouter met als toevoeging dat je op een willekeurig punt in je zelf gemaakte route kunt klikken en dan in één klik naar Google Maps van dat punt gaat. Breedte van de weg? Aard van de verharding? Vluchtstrook? Vangrail? In één oogopslag is dat duidelijk. Dat maakt de keuze hoe naar boven te fietsen een stuk makkelijker. Naar beneden fietsen gaat altijd vanzelf, totdat de remmen te warm worden.

Hopelijk heb je hier iets aan. Laat het weten als je meer informatie wilt.

Nog een laatste fun fact: tijdens onze rustdag in Urbino maakten we lopend meer hoogtemeters dan tijdens menig fietsdag.

Veel plezier!

Bijlagen

Arnoudt schreef:
vr 06 okt, 2023 21:54
........ Een geweldige hulp daarbij is de website cycle.travel/map. Dat is een variant/kloon van Brouter met als toevoeging dat je op een willekeurig punt in je zelf gemaakte route kunt klikken en dan in één klik naar Google Maps van dat punt gaat. Breedte van de weg? Aard van de verharding? Vluchtstrook? Vangrail? In één oogopslag is dat duidelijk.
Hopelijk heb je hier iets aan. Laat het weten als je meer informatie wilt.

Veel plezier!
Dank je Arnoudt voor de geweldige tip van cycle.travel/map.
Je kunt er ook rondjes vanuit huis door laten plannen.
Op gravel geeft het de mooiste zandwegen.
Je kan weinig verkeerd doen als je in de nationale parken blijft, van noord naar zuid: de Monte Sibelini, Gran Sasso, Maiella en het park van de Abruzzen. Of van de wonderlijke altiplano bij Castellucio tot het meer van Barrea, waar de wolven stipt om 21u30 een serenade geven. Behalve in augustus is het daar extreem rustig, er zijn leuke campings (aan de voet van de funiculare naar campo imperatore, de camping in Cardito waar je 's avonds aan het fornuis van de baas aanschuift, camping Wolf aan het meer). De berglandschappen zijn vaak verbluffend mooi en de dorpen in de Abruzzen zijn van een weerbarstige, heel karakteristieke schoonheid (Scanno!).
IMG_20190613_112843.jpg
IMG_20190611_172259.jpg
IMG_20190609_161924.jpg