VAKANTIE IN DENEMARKEN & ZWEDEN per fiets, trein, vliegtuig, boot en bus 14 t/m 31 juli 1997

14 juli 1997 - Lamswaarde – Kopenhagen - auto - vliegtuig – bus Vanmorgen vroeg uit de veren (6.00 uur), ontbijten en dan in de auto richting Zaventem. Onderweg begint het te onweren en voor Zaventem is het druk op de weg. Ook voor het inchecken is het druk in de rij. Nadat we onze bagage hebben afgeleverd gaan we wat drinken. Om 09.25 uur kunnen we instappen maar we vertrekken uiteindelijk wat later dan gepland want er zijn een paar passagiers kwijt. Het eten in het vliegtuig valt tegen: 2 broodjes en alleen koffie/thee. Op Kopenhagen verloopt alles vlot en we nemen bus 9 richting hotel Christian IV. Een goed hotel waar we even onze bagage brengen op de kamer en daarna de stad in voor een eerste kennismaking. We bekijken allerlei winkels, zoals Illum, de Deense Bijenkorf (maar dan anders). Bij het kopen van de ansichtkaarten voor het thuisfront maakt de verkoopster een vergissing (en dat blijkt pas achteraf) van 100 kronen in ons voordeel: 30 gulden winst is een leuke manier om mee te beginnen! We beklimmen de Rundtaarn (een uitkijktoren met een tentoonstellingsruimte over Finse architectuur). Na onze tocht door de stad zijn we toch wat moe dus tegen een uur of half zes gaan we terug naar de hotelkamer. Aniek doet een tukje, Trudy kijkt tv en puzzelt en zoekt naar leuke restaurants. Na deze rustpauze gaan we hongerig de stad in om eten bij Ankara, een mediterraans restaurant met een buffet met ruime keuze uit salades, vlees, kaas (feta) en andere lekkere dingen. De prijs is zeer schappelijk en om uit te buiken maken we een wandeling door het park achter het hotel met mooie tuinen. Daarna nog koffie/thee en dan richting kamer voor onze administratie.

15 juli 1997 - Kopenhagen - Helsingfr – fiets - 48 kilometer Na een lekker ontbijtje en de fietsuitleg verlaten we hotel Christian IV om richting Bakken te gaan. Bakken - het heeft een veel moeilijkere naam, maar gelukkig gebruiken de Denen die ook niet - is een amusementspark vooral voor kinderen. Het is het oudste ter wereld en - anders dan Tivoli voor de toeristen - vooral gebruikt door de Denen zelf. Daar lunchen we en Aniek griezelt (…) bij het wel zeer "hoge" reuzenrad. Vervolgens richting Rådvåd, langs een oud kasteel, op weg naar de plaatselijke kro voor een plasje. Helaas, dat worden toch de bosjes want de kroeg is wegens vakantie gesloten. De weg vervolgt zich een aardig eindje langs de kust, een prachtig gezicht op de zee èn op Zweden! We koomen langs het Karin Blixen-huis maar bezoeken dat niet. Een tussenstopje in Louisiana, het museum voor moderne kunst (nou ja, je hebt kunst en kunst!). Verder naar Helsingfr, langs mooie velden, heuveltjes op (hijg) en heuveltjes af (mm!). Om 17.30 uur zijn we in Hotel Hamlet waar we even lekker spetteren om het zweet weg te werken onder de douche. Zalig eten (salade/garnalencocktail en tong), even in het stadje rondkijken en dan de administratieve klussen doen zoals het kasboek, dit verslag en kijken voor het vervolg in diverse toeristische bladen en boekjes. Morgen even shoppen voor een nieuwe heuptas en fietshandschoenen (Trudy is zo stom om ze te laten liggen in Bakken) en dan met de pont naar Zweden. Lekker slapen dus!

16 juli 1997 - Helsingfr – Ljungbyhed - fiets - boot – fiets - 52 kilometer Voordat we gaan fietsen moeten we eerst winkelen in Helsingfr. Trudy heeft nieuwe fietshandschoenen nodig en een nieuwe heuptas want van de oude is het slotje kapot. Verder kopen we ook nog wat etenswaren voor onderweg. Met deze boodschappen in onze tassen vertrekken we naar de boot (eerst zitten we bij de verkeerde scheepvaartorganisatie). De overtocht duurt maar 20 minuten, net genoeg voor een bakkie. En dan staan we ineens in Zweden. De route is mooi met prachtige vergezichten. Het laatste deel is nogal venijnig met vals plat en ‘leuke’ heuveltjes. De afdaling is lekker maar ook eng door de vele bochten en het slechte wegdek (gravel). Onderweg proberen we tot twee maal toe tevergeefs aan Zweedse kronen te komen maar bij de banken en het postkantoor hebben we geen succes. Gelukkig kunnen we wat Zweeds geld lenen van de twee Noorse dames uit onze groep. Het eten in ons hotel, Gästgivaregård Spången, smaakt zeer goed. Zelfs Trudy eet haar gekookte groente op! Om uit te buiken maken we nog een korte wandeling in de buurt waar we in gesprek komen met twee Zweden met een lieve kitten. Daarna drinken we buiten koffie en thee bij ons hotel en daarna op de kamer. Trudy bekijkt folders over Skåne en straks weer op tijd onder de wol.

17 juli 1997 - Ljungbyhed – Lund – fiets - 72 kilometer Eindelijk: we (tegen forse wisselkoers, pas op met Travelers cheques) kunnen wisselen en kunnen onze Noorse medereizigster terugbetalen. De route vandaag is door zowel bos als veel akkerland omgeven door een lekker zonnetje en véél wind. Ze zeggen dat Zweden een duur land is, ach als je de kans krijgt je geld uit te geven dan klopt dat wel maar onderweg is bijna nergens een café ofzo te zien. Achttien kilometer meer gereden dan de opzet was, éénmaal vier kilometer om boodschappen te kunnen doen en de rest omdat er onduidelijkheden in de beschrijving zitten die voor meerderlei uitleg vatbaar zijn en wij dus helaas steeds de verkeerde route kiezen. Maar hierdoor weten we nu wel dat Zweden heel erg veel golfbanen heeft, we zien er meerdere! In het Grand hotel in Lund blijkt dat de overige fietsers dezelfde problemen hebben. Grote stukken route is vandaag gravel: heuvel op (en da's zwaar) en heuvel af (soms angstaanjagend eng, vooral Trudy is soms bang om te vallen). In Lund aangekomen blijken we toch in een chique hotel te logeren! De kamer, de receptie en het eten zijn op en top. Na het eten even uitbuiken met een wandelingetje door de stad (we zijn door al die omleidingen te laat om nog het openluchtmuseum of de kathedraal te bezoeken) en dan naar de Engelse pub links naast het hotel voor koffie en een verkoelend biertje. Oja, Aniek is bruin verkleurd en Trudy doet haar haarkleur weer eer aan. Morgen een lange dag dus boodschappen voor onderweg zijn al gehaald en dan op chique zeggen ze. We zullen zien.

18 juli 1997 - Lund – Snogeholm – fiets - 58 kilometer Vandaag rijden we de route in één keer goed! We vertrekken met een stevige mondvoorraad uit Lund. Al snel zijn we de stad uit en rijden gezellig over een gravelpad. Bij de golfclub stoppen we even voor een glas en een plas. Trudy heeft nog een kort gesprekje met een Zweedse (in het Nederlands!). Na deze dosis cafeïne achter de kiezen weer verder op de pedalen. We lunchen in een parkje in Harlösa met zelfgesmeerd knäckebröd. Volgende reisdoel is het Ovedsklooster waar we koffie/thee met koekje nuttigen. En zo verloopt de reis redelijk voorspoedig over de gravelpaadjes. Onderweg naar het klooster treffen we het Nederlandse stel uit onze groep met panne. Zij zijn hun ventieltje kwijt! Wij helpen zoeken maar zonder succes. Na enig getelefoneer komt er voor hun een taxi. Wij zijn ondertussen al weer onderweg. We stoppen bij een groot meer in Sövdesjön waar we genieten van het uitzicht en een foto maken. Dan zijn we al snel bij het einddoel van vandaag: Snogeholm Slott. Het diner is heerlijk (Trudy krijgt heerlijke vis en speciale aardappels met kaviaar en Aniek reebout - speciaal voor haar geschoten). Het toetje is een aardbeienmousse. In deze heerlijke ambiance tafelen we na met koffie/thee. Nog snel een wasje doen en nog even een belletje naar huis. Weer lekker rozig slapen straks.

19 juli 1997 - Snogeholm - Ystad - Rfnne - fiets - boot – fiets - 30 kilometer De dag begint niet zo goed. Aniek is ziek, misselijk, buikloop en heel slecht geslapen. Aniek doet daarom nog even een extra dutje om de schade in te halen. Trudy leest in die tijd een boekje. We vertrekken dus pas om 11.00 uur, maar gezien de korte route vandaag is dat geen probleem en om kwart over één zijn we al in Ystad. Daar zit Aniek lekker op een bankje en in de tussentijd gaat Trudy naar de Sankt Maria Kirke en de Sankt Petri Kirke, daarna het Gråbrödermuseum met onder meer een kledingtentoonstelling en kruidentuin en de winkelstraten bekijken. Dat houdt helaas wel snel op want in Ystad gaan op zaterdag om twee uur de winkels al dicht! Even wat eten bij de Chinees en naar de haven - waar we eerder al die middag onze bagage gestald hebben - voor vertrek. Bij de haven blijkt Trudy haar rugzakje vergeten! Stom èn terug natuurlijk! Tenslotte op de boot, dat is wel even iets anders dan de pont van Kruiningen! Omdat Aniek nog steeds een beetje een zwakke maag heeft, kan ze het gevoel van de woelige baren niet zo erg waarderen. In Rfnne aangekomen kijken we alvast voor de kaartjes van de overtocht naar Kopenhagen. Op naar hotel Fredensborg en daar nog wat in de bar drinken. Aniek gaat naar bed en Trudy nog even bij Anne Gro en Turill buurten.

20 juli 1997 - Rfnne – Sandvig – fiets - 33 kilometer Na het (prima) ontbijt doet Trudy een wasje in de wasmachine. Terwijl we daar op wachten kruipen we over de stenen voor het hotel wat dichter bij de zee om van het uitzicht te genieten. Als de was klaar is kunnen we alles inpakken en fietsen we richting Rfnne centrum op zoek naar een pinautomaat. Die vinden we snel en meteen daarna gaan we dit geld spenderen aan koffie/thee op een terrasje. Even zoeken waar we weer op de route komen en al gauw zijn we weer op weg. Hoewel de route vandaag niet zo lang is, hebben we wel de pech dat er een flinke wind tegen staat. Voor onze zere knieën valt dat niet mee! Onderweg stoppen we voor een lunch bij Klemens kro waar we een omelet eten. Achteraf misschien niet zo handig voor Aniek want haar maag is nog steeds niet helemaal in orde. We bezoeken nog een ronde kerk in Nyker, hèt plaatje van Bornholm. Naar hotel Romantik moeten we even zoeken omdat we een alternatieve route rijden, ondertussen genieten we al van het uitzicht op zee. Ook onze kamer heeft een schitterend uitzicht op de Oostzee, al is het nogal wild weer met een stevige wind. Het eten valt tegen in dit hotel en de service ook. Maar ja, na al die luxe van de laatste dagen raak je ook verwend! In Sandvig drinken we nog koffie en thee bij een huiskamerrestaurant. Daarna nog lekker luieren op de kamer.

21 juli 1997 – Bornholm - lopen – bus Na het ontbijt maken we een lekkere wandeling langs de kust naar Salomons Kapel. Mooie uitzichten en prachtige natuur. Aniek gaat op het strand bakken (en verbrand stevig haar rug) en Trudy gaat met de bus naar Gudjhem voor een bezoek aan het stedelijk museum met onder meer Bornholmse klederdracht uit vorige eeuwen en een glastentoonstelling. De volgende bus neemt ze naar Snogebaek waar ze in galerie Bo Bendixen een mooi schilderijtje van twee fietsen als souvenir koopt. Lopen naar Allinge waar we zalig geten in restaurant Margaritten en tenslotte nog lekker lang kletsen op ons "eigen" terras met Anne Gro en Turill tot ruim 23.00 uur. Toen naar bed want de laatste èchte fietsdag komt eraan!

22 juli 1997 - Sandvig - Rfnne – Kopenhagen - fiets – boot - 25 kilometer Onze laatste dag op het eiland Bornholm is zeer afwisselend: wandelen en fietsen en veel bekijken onderweg. Allereerst de ruïne van het slot bij Hammershus: een zeer mooi gezicht over zee. Hier maken we veel foto's. Daarna koffie/thee met lekkers erbij en dan weer verder. De route zit vol met stijgen en dalen en zelfs een afdaling van 22% waar we moeten lopen. Bij Jon's Kapel waagt Trudy het om de hele klim te maken over grote brokken steen naar enkele grotten. Dit kost de nodige zweetdruppels (niet alleen door de klim maar ook de 241 treden af en weer op!). Het volgende dorp Hasle bereiken we via een mooie weg langs de kust. Enig nadeel hierbij zijn de vele dondervliegjes die op ons af vliegen. In Hasle wil Trudy bij de visrokerij (rogeri) aan de sild (gerookte zure haring), de specialiteit op Bornholm. Helaas, de voorraad sild is op. Dan maar (?) aan de forel....! Na deze lunch bekijken we een tentoonstelling over Hasle en al zijn economische bezigheden (vis roken, baksteenproduktie). Volgende stop is Rfnne waar we de boot moeten nemen naar Kopenhagen. Hier winkelen we wat, zitten op bankjes en knabbelen wat. Tot 22.00 uur moeten we de tijd doorbrengen, want de boot gaat pas vanavond om 23.30 uur. We eten 's avonds bij pizzeria Italia en na deze maaltijd maken we maar weer eens een ommetje. Toen koffie/thee in een trendy cafeetje op het centrale plein, Gustav genaamd, waar een kolonie mariniers is neergestreken en om een uur of kwart voor tien richting haven. We staan al om kwart over tien te wachten en zijn ruim op tijd. Op de boot krijgen we een binnenhut: een stapelbed met klein badkamertje. Voordat we gaan slapen eerst nog wat drinken en dan hup in de kooi want om 06.30 komen we al in Kopenhagen aan.

23 juli 1997 – Kopenhagen - fiets – lopen Het is een warme, afwisselende maar vooral lange dag. We staan op om kwart over vijf (!) om te douchen en even thee te drinken want de boot legt om half zeven aan. Dus om vijf over half zeven fietsen we door een vrijwel uitgestorven stad, best raar. In hotel Christian IV ontbijten we en dankzij de vertalingen van Anne Gro is dat voor ons - als zeer actieve fietsers - gratis! Na dat copieuze ontbijt nemen we afscheid van Anne Gro en Turill en naar de stad: richting Tourist Information voor hotelreserveringen. Dat blijkt niet nodig te zijn, op de dag zelf is vroeg genoeg er is altijd plek. Bij Bo Bendixen Galerie kopen we nog prachtige souvenirs (een mooi T-shirt om in te lijsten, een paar kaarten en sleutelhangers als cadeautjes) in Deens design. Even een korte koffiebreak en op naar Ripley's-Believe-It-Or-Not-Museum. Leuk om al die rariteiten te zien. In de ondertussen overvolle stad (je kon over de hoofden lopen) weer wat drinken en ja eindelijk: sild-buffet in het Domhuskaelderen! Zeven verschillende soorten haring met brood. Lekker!! Het volgende doel is Guinness Record Museum. Dat valt een beetje tegen. Na de (pakweg) 300-ste grootste-breedste-hoogste enzovoorts superlatief is de spanning er wel af. Dus zoeken we óntspanning in Tivoli waar we niet alleen lekker wandelen maar ook een zeer bij ons niveau passende foto laten maken.... Het is tijd om terug te gaan naar het hotel en alles met Bike Denmark verder te regelen als fietssleutels en reparatieset. Even uitzakken op onze kamer en op zoek naar een lekker en betaalbaar restaurantje. Dat wordt dus Riz-Raz. Een lekker mediterraan georiënteerde plek met onbeperkt en uitgebreid buffet voor nog geen twintig piek per persoon. We willen een afzakkertje nemen in de Ierse pub Foley's maar stoppen onderweg bij PAN, een homo/lesbo-kroeg voor koffie/thee. Daar vinden we het adres van een gay-hotel. Niet dat ze daar altijd vrolijk zijn maar alleen homo's en lesbo's zijn welkom. Alsnog naar Foley's en bellen met het hotel om te reserveren. Rond tienen naar bed, een vermoeiende dag achter ons en een treinreis naar Naestved te gaan.

24 juli 1997 - Kopenhagen – Naestved - bus - trein – boot Voorlopig eten we waarschijnlijk ons laatste luxe-ontbijtje bij hotel Christian IV. We nemen afscheid van Marjo en Klaas en gaan na alle ochtendrituelen richting bushalte. Daar stappen we op bus 10 richting het centraal station. De trein komt al na 20 minuten. De treinreis duurt een uurtje en in Naestved zoeken we de jeugdherberg (de Vandrerhjem). We kunnen al op de kamer terecht om onze bagage te stallen en lunchen in Naestved bij de Olympisk Cantina met pizza voor Trudy en spagetsie voor Aniek . Onderweg naar het centrum bezoeken we de Sankt Petri, een katholieke kerk met zitplaatsen voor maximaal 80 personen. Niet erg groot dus! Als toetje zien we de Sankt Mortenskirke met een prachtige crucifix en een altaarstuk met een dubbele boodschap er op. Naast allerlei bijbelse taferelen heeft de maker ook nog allerlei maskers 'verstopt' hierin. Een bezoek bij de VVV levert het uitstapje van vandaag op: een boottocht met schip Friheden (de vrijheid) richting slot Gavnö, de baronnenfamilie van dit kasteel blijkt thuis te zijn want de wimpel hangt uit. Handig als je gasten verwacht of op bezoek wilt gaan! Ook varen we nog langs Karrebaeksminde, een vakantie-eilandje afgeladen met (Deense) toeristen. De kapitein van het schip, een ex-binnenvaartschipper is Nederlander en afkomstig uit Obdam. Zo krijgen we tijdens de tocht naast de Deense ook een Nederlandse versie van alle wetenswaardigheden over het gebied waar we langs komen. Zo'n tochtje op het water maakt je hongerig en omdat het al tegen zessen loopt gaan we op zoek naar een betaalbaar restaurant. Na veel zoeken wordt dit het Oriental Palace waar we redelijk goedkoop eten alhoewel het eten bij Riz-Raz gisteren moeilijk te vergeten was. Nog even langs bij het station om informatie te halen over de treintijd morgen naar Odense en weer naar de jeugdherberg. Onze tweepersoonskamer is vergeleken met de hut op de nachtboot afgelopen week nog klein! Kijken hoe het slapen hier gaat bevallen...!

25 juli 1997 - Naestved – Odense – trein De ochtend wordt volledig gevuld met inpakken & reizen, per trein (via de nieuwe tunnel: 8 kilometer water overbruggen in krap vier minuten!) en te voet. In Odense (op het eiland Fynen aangekomen gaan we via de plaatselijke VVV op zoek naar overnachtingplaatsen. Dat is toch iets lastiger want er is slechts voor één nacht een B&B, op de Langelinie, een stukje buiten het centrum van de stad. Morgen dus weer verkassen en eigenlijk hebben we daar niet zo'n zin in. 's Middags op kerkepad (naar de Sankt Knudkathedraal en de Sankt Albanikirke en naar het Hans Christian Andersenmuseum, vol met brieven, stukjes tekst en andere parafernalia van en over hem. Daarnaast ook een uitgebreide bibliotheek met vertalingen van zijn boeken in meer dan 75 talen (natuurlijk ook enkele planken met boeken in het Nederlands), waaronder sommige talen waar we nog nooit van hebben gehoord. Tussendoor een paar maal wat snacken en drinken en uiteindelijk naar een restaurantje genaamd Blomsten waar ze lekker Mexicaans getint eten hebben. Volgens de toeristenuitgave van de VVV behoort het daar afgeladen te zijn maar het tegendeel is waar. Vier mensen aan de bar want, zo blijkt, het is geen toeristenzaak (het ligt tien minuten lopen buiten het centrum en dat is blijkbaar voor veel toeristen te ver) maar meer een buurtkroeg en de mensen uit de buurt zijn nu op vakantie! Zalig eten tegen een zeer lage prijs en uitgebreid met twee Deense mannen zitten kletsen over van alles en nog wat. Dit restaurant is zeker aan te bevelen! Via wat omweggetjes, om de prijzen van hotelkamers te kunnen bekijken, lopen we terug naar onze B&B. Morgen nieuwe slaapplaatsen zoeken, fietsen huren om de omgeving te gaan verkennen en alle andere dingen die we tegenkomen.

26 juli 1997 – Odense – lopen We krijgen ons ontbijt op de kamer vanmorgen van onze gastvrouw. Met dit maaltje achter onze kiezen gaan we richting VVV om ons aan een nieuw onderkomen te laten helpen. Gelukkig is er een B&B voor vier dagen achter elkaar in de Nedergade, nog dicht bij het centrum ook! Hier kunnen we meteen terecht met onze bagage en we worden getrakteerd op thee door onze gastheer Knud. Hij doet zelfs de was voor ons. Terug naar de stad om een huurfiets te regelen. Dit lukt ook goed, boodschappen halen voor morgen en snel lunchen. Met onze fietsen in de hand staan we buiten maar een fikse regenbui houdt ons zeker twintig minuten in de overdekte hal binnen. Als het een beetje minder regent wagen we het erop. Helaas duurt ons tochtje niet zo lang want Trudy slipt met fiets en al, dus na een bakkie tegen de schrik in Det Lille Kro, terug naar de B&B en Aniek gaat langs de fietsenmaker om de fiets van Trudy weer bij te laten stellen. Het blijft rotweer de hele middag en omdat we niet de hele tijd bij de B&B willen zitten, duiken we de Ierse pub Paddy go easy in. Trudy aan de Kilkenny en Aniek aan de Murphy's en ondertussen spelen we een aantal potjes kaart. Een bandje komt tussendoor nog repeteren voor hun concert dus we hebben ook nog live muziek. We eten vanavond bij Birdie's: Mexicaans en heel lekker.

27 juli 1997 – Odense – lopen De dag begint niet zo best: noodweer! Dus eerst zeer uitgebreid aan de koffie/thee bij café Le Monde en de "chique" lunch bij McDonalds voor de frieten. Daarna naar Brands Passage om een drietal musea te zien: het Deens Fotomuseum, de Kunsthallen en het Deens Grafisch Museum. De eerste twee zijn prachtig met mooie spannende en soms onwaarschijnlijke foto's, zeer origineel bedacht. Ook met een schilderijententoonstelling over een figuur genaamd "Art" (zie kaarten), een maskertentoonstelling uit Zaïre en een moderne Griekse kunst-uitstalling. Na al die cultuur even bijkomen met koffie/thee & gebak in café Cuckoo's Nest waarna we een fikse wandeling maken (ruim een uur enkele reis) langs de Odenser Å naar Den Fynske Landsby. Dat is het openluchtmuseum over het leven op Fynen in (zeer) vroeger tijden met nagebouwde oude boerderijen en door poppen geschetste leefsituaties. Weer terug in de stad zalig Grieks eten bij restaurant Kreta en op naar de B&B. We kletsen met Knud met een glaasje erbij tot 01.00 uur. Morgen is nog onbekend, dat hangt van het weer af.

28 juli 1997 - Odense - Enebaerodde – Odense - fiets – bus - 38 kilometer De blauwe lucht vanmorgen stemt ons optimistisch dus de fietsbroek wordt aangetrokken en richting kust! Eerst voert de route ons langs het kanaal van Odense met aan de overkant fabrieken en de afvalverwerking. Verder is er veel gravel en regelmatig een regenbuitje. Tot aan Enebaerodde, een uitkijkpunt op een schiereilandje dat alleen bereikbaar is via een smalle landverbinding, valt het nog wel mee met het weer. Maar nadat we de pier van de boot missenn (later vinden we ‘m terug), zijn de weergoden ons zeer vijandig: regen, regen en nog eens regen. Daarnaast hebben we de pech dat de boot die we willen nemen naar Munkebo op maandag niet vaart. Pech dus en weer terug met wind tegen en stevige regen. Omdat we op de terugweg een andere route willen nemen met minder gravel gaan we richting Otterup over het asfalt. Onderweg wordt het echter weer noodweer en als we na zo'n kilometer of zeven bij Otterup aankomen, drijven we bijna uit onze fietsbroeken. Bij een cafetaria nemen we wat warms om bij te komen en uit te druppen. Omdat het weer ontzettend slecht blijft en we toch 38 kilometer gefietst hebben, besluiten we om het laatste stuk van 14 kilometer richting Odense te bussen. Om 17.00 uur zitten we dus (met de fietsen in de achterbak) in bus 805 richting Odense. Om ongeveer half zes komen we daar aan en hup het laatste stukje fietsen naar onze kamer om lekker warm te douchen en weer op temperatuur te komen. Tegen tienen zijn we bezig met de planning voor morgen: Kerteminde per fiets of Aerf per bus en boot? We zien 't morgen wel.

29 juli 1997 - Odense - Aerf - Odense - bus - boot – bus Vanmorgen eerst de fietsen terugbrengen en op ons gemak naar het station om daar met bus 970 naar Svendborg te gaan. Na een half uurtje wachten daar vertrekt de boot naar het zuidelijk van Fynen gelegen eiland Aerf. De overtocht duurt 70 minuten dus we lunchen op de boot. Deze boot is een stuk kleiner dan die van Kruiningen: er is maar plek voor ongeveer 20 auto's. In de hoofdstad (nou ja) Aerfskobing lopen we door het bijna museumachtige dorp, bewonderen huisjes (bij de makelaar zien we er te koop staan voor spotprijzen), bekijken winkeltjes en het scheepjes-in-een-fles-museum. Voor haar verzameling "apen & uilen" wil Aniek er ook een hebben en die krijgt ze dus. Even op de kade uitwaaien en is het al weer tijd voor de boot terug en voor het diner zoals onze magen ons vertellen. Dat wordt dus een pizza en een Belgische wafel gezien zowel de drukte (en veel tijd hebben we niet, we moeten immers nog met de bus terug) als de Svendborgse prijzen. In de bus terug naar Odense valt Trudy in slaap dus een tikje als een zombie komt ze daar aan (Aniek nog zo fris als een hoentje natuurlijk!). Even wat drinken in de Giraffe-bar op het station en op naar de B&B om alvast in te pakken voor de terugreis naar Kopenhagen morgen.

30 juli 1997 - Odense – Kopenhagen – trein Al snel na het ontbijt vertrekken we naar het station. Kaartje kopen, Carstens Guesthouse bellen, nog wat drinken en de trein in. Tijdens de reis probeert Trudy nog wat puzzels op te lossen en is Aniek wat soezerig. Aangekomen in Kopenhagen, waar het zeer zonnig is, gaan we op zoek naar ons onderdak. Het probleem is daarbij dat we geen huisnummer hebben. We moeten, maar dat blijkt pas na een telefoontje, op nummer 28 zijn. Als we dat eenmaal weten zijn we snel op de plaats van bestemming. Even thee en chocomel op het dakterras en daarna de stad in: Christiania Freetown. Dit blijkt veel groter te zijn dan we dachten dus hier brengen we zo'n drie uur zoek. Ook eten we hier heerlijk vegetarisch en zeer gezond in restaurant Morgenstedet. Na deze ervaring nemen we de bus richting centrum om nog een pilsje te pakken bij bar Sebastian, een gezellige kroeg (een van de speciale lesbo/homokroegen van Kopenhagen). Trudy kletst nog tot elf uur op het dakterras met de andere tijdelijke bewoners van het guesthouse. Morgen weer richting Brussel.

31 juli 1997 - Kopenhagen – Lamswaarde - bus - vliegtuig – auto Na het inpakken de bagage op het station stallen zodat we onze handen vrij hebben om souvenirs te kunnen kopen. Eerst (voor de ècht laatste maal) richting Galerie Bo Bendixen. Vervolgens naar warenhuis Illum voor een Deense Asterix en een versnapering. Verderop in de straat komen we langs een stripwinkel waar Trudy tot haar groot plezier een heel leuk Asterix-T-shirt koopt. Op naar de supermarkt voor een inkoopslag van diverse soorten sild en voor Trudy: kaviaar! Eerst kijken we bij de Netto maar omdat zij dit niet verkopen naar SuperBrugsen toe. Door al deze inkopen (3 potten en 12 blikjes sild en 3 potjes kaviaar) zijn onze tassen zo zwaar dat we, na een drankje bij restaurant Victoria, besluiten richting station voor de bagage en daarna naar de luchthaven te gaan. Daar lunchen we, taxfree-sigaretten kopen en voor Aniek een leuke fietssleutelhanger (toch weer Bo Bendixen!). Inchecken en na een rustige vlucht van een kleine anderhalf uur op Zaventem staan daar pa en ma voor de rit terug naar Lamswaarde. Daar blijven we nog een paar dagen. Morgen laten we de foto's ontwikkelen. Het Deense deel van de vakantie is weer voorbij!!