Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Heeft iemand ervaring met fietsen door enclave Kaliningrad? - Forum Wereldfietser

Heeft iemand ervaring met fietsen door enclave Kaliningrad?

Dit voorjaar vliegen mijn partner en ik met onze fietsen naar Tallinn (Estland) en rijden in zuidelijke richting langs de kust van achtereenvolgens Estland, Letland en Litouwen. In Zuid-Litouwen komen we (bij Nida) aan de grens van een stukje Rusland met als hoofdstad Kaliningrad. We weten intussen dat we ons moeten voorzien van een visum om die Russische enclave te doorkruisen. We denken daar een kleine week over te doen. Vervolgens is ons plan Polen in te rijden, zoveel mogelijk de (Oostzee)kust volgend. We gaan ervoor dan de ongeveer 3.300 km vol te maken voordat we weer thuis in Nederland zijn.

Nu onze vraag: wie heeft ervaring met fietsen door Kaliningrad? We horen daarover verschillende berichten. Het zou bijv. verstandig zijn de enclave zoveel mogelijk per trein te doorkruisen, omdat de wegen te druk zouden zijn en niet geschikt voor fietsers. Wie heeft hiermee ervaring?

Nog een vraag: heeft iemand ervaring met het overschrijden van de grens. Is er 'gedoe' te verwachten wanneer wij met 2 volbepakte fietsen het land in willen?

We zijn benieuwd naar jullie ervaringen.

Jos (en Corrie)
Wij fietsten afgelopen jaar in twee dagen door Kaliningrad Oblast (http://vanuitdestoofstraat.blogspot.nl/ ... ot-en.html (zie verslag van 28 mei). Buiten Kaliningrad zijn de wegen, wij volgden variaties op de R1, redelijk berijdbaar. Het verkeer in de stad zelf was erg druk maar we voelden ons geen moment bedreigd.
Overigens was de regio niet echt het mooiste deel van de route; de wegen zijn vaak in niet zo beste staat en Kaliningrad zelf is, op enkele mooie stukken na, redelijk verpauperd. Lees ook even onze ervaringen met de lokale camping.
Je hebt waarschijnlijk http://www.euroroute-r1.de/EN/Introduct ... _/K500.htm al gelezen. Vergeet niet de pdf van Oleg Alferov te bekijken.
De grensovergangen: maak je daarover geen zorgen. Komend vanuit het Noorden lijkt het chaos omdat de doorgang is geblokkeerd door auto's van mensen die te voet de grens over gaan maar de beambten zijn vriendelijk. Als voor een van de grensovergangen een rij auto's staat: niet aansluiten maar gewoon er langs fietsen. Wij zijn hier beide keren in minder dan een kwartier de grens gepasseerd.
Hoi Jos en Corrie,

Wij hebben ongeveer deze reis vorig jaar gedaan maar dan vanaf thuis vertrokken.
Tot aan Kaliningrad hebben we de R1 gevolgd, daarna de oostzeekustroute, oftewel de 1 of de 10. Mijn dagelijkse schrijfsels zijn te lezen op http://lindass.waarbenjij.nu/reisversla ... 1-mei-2015.
Geen nette site met foto's maar meer een bericht voor de thuisblijvers waar we zijn en voor ons zelf zodat we het later ook nog weten.

Arnrob heeft gelijk met zijn beschrijving.
De wegen zijn niet heel best in de stad, ook als voetganger is het uitkijken.
Maar het is goed te doen. Het stuk (snel)weg vanaf de Poolse grens naar de stad heeft een brede vluchtstrook en de automobilisten proberen wel rekening met je te houden. Maar een veiligheidshesje en spiegeltjes zijn geen overbodige luxe.

De grens is ook geen probleem, bij ons duurde het langer dan een kwartier. Maar ze waren vriendelijk en probeerden in het Engels een praatje te maken.
Veel plezier.

gr Linda
Nog een tip: standaard is je bankpas alleen geschikt voor geldopname in Europa en daar valt Rusland niet onder. Maak dus of je bankpas wereldwijd bruikbaar of neem een creditcard mee.

(Ik heb voor alle zekerheid de landeninformatie ook maar even aangevuld.)