Additionally, paste this code immediately after the opening tag: geometrie - Forum Wereldfietser

geometrie

Kan iemand mij vertellen, dat worden er vast wel veel!, waarom er in de fietswereld van Verenigd Europa nog steeds de engelse maten zoals inches voor wielen, banden etc worden gebruikt?
By the way: Santos heeft een 29" (Drommedaris) uitgebracht, maar er is sprake van 28" wielen. Hoe zit dat ?
Dat de fietsbranche nog altijd in inches brabbelt is juist, maar zegt meteen alles over het conservatisme van die branche. Maar het is absoluut niet zo dat er geen sprake is van uniforme, begrijpelijke en eenduidige maten, niet alleen in Europa, maar over de hele wereld. Toch eens goed op je banden en velgen kijken! :)
ETRTO, instituut sinds 1964 gevestigd in Brussel, heeft voor wielvoertuigen, waaronder fietsen, een uniform maatsysteem voor banden en velgen in overleg met de fabrikanten ontwikkeld. Dit is ingevoerd ca. 1980.
29" is een marketing kreet en geen maat. 28" is een aanduiding middels een getal, en geen maat. Je kunt het niet nameten.
ETRTO maten kun je nameten op de mm. De maat die jij bedoelt is 622mm. Vóór 1980 waren er wel 4 maten die met 28inch werden aangeduid, en dan tel ik 630mm, dat met 27" werd aangeduid, niet eens mee. De notatie voor de bandenmaat volgens ETRTO is dan bijv. 37-622 en voor de velgen: 622X19. Het laatste getal is de binnenbreedte van de velg tussen de remvlakken.
Die inches zijn marketing taal. Europa heeft al lang het ETRO systeem vastgelegd waarbij de breedte van de band gevolgd door de diameter van de velg in mm banden eenduidig van een maat voorzien. Dit systeem verschilt van het oude engelse en het oude franse systeem in de zin dat beide de maat van de opgepompte band als maatgevend zagen en de velg niet.

29 inch zijn ze gaan halen in het oude jargon, omdat 55-622 nu eenmaal niet klinkt. Maar in sé zijn het dus gewoon 622 mm velgen met brede banden op, net zoals een modale stadsfiets 622 mm velgen heeft. (en als die stadsfiets ruimte heeft voor brede banden is het dus stiekem een "urban 29'er".

Meer info:http://www.presto.nl/bandenmaten.html
Het is ook wel apart vind ik dat racefietsen doorgaans in centimeters worden gemeten en mountainbikes in inches.
Om het nog vreemder te maken kun je de maten niet omrekenen. Als je een racefiets van 57 cm nodig hebt, moet je niet denken dat je past op een mtb van 22,5 inch... Zal wel iets te maken hebben met sloping bovenbuis, maar het dus heeft wel enige zin om verschillende maatsystemen te gebruiken.
Je vergelijkt appels met peren, sorry, banden met framebuizen..
De klassieke framemaat via de zitbuis heeft zijn betekenis al lang verloren.
Het is soms ook marketing: alles wat uit Amerika komt is stoer en hip, dus klinken inches stoerder en hipper dan centimeters. Zo waren de 3.5 inch-diskettes metrisch ontworpen in Japan met eem breedte van 9 cm, maar werden ze als 3.5" in de markt gezet. Het klopt niet maar het klinkt wel lekker.