Edit: Ik zie dat hij mijn introductie niet heeft meegepakt. Bij deze alsnog toegevoegd.
Ik ben Geert, een man van 26 die zichzelf als doel heeft gesteld de frontlijnroute te gaan fietsen:
http://www.recreatief-fietsen.nl/frontlijnroute/ . Ik heb al ervaring met meerdaagse wandeltochten, maar ben nog nooit op fietsvakantie geweest. Nu ben ik me aan het orienteren om een vakantiefiets te kopen. Hiervoor heb ik eerst op dit forum rondgelezen en ben uiteindelijk naar een fietsenmaker gegaan die me heeft opgemeten en waar ik een aantal testritjes heb gedaan. Nu wil ik voor dat ik tot aankoop over ga ook even jullie licht laten schijnen op mijn potentiele keuze. Vandaar dat ik de lijst heb ingevuld.
* Waarvoor wil je de fiets gaan gebruiken?
Fietstochtjes, Boodschappen, Woon-werk, Weekends, Vakanties/reizen?
Om hoeveel km per dag en hoeveel dagen per week gaat het?
Fietsvakanties en sporadisch woon/werk verkeer. Fietsvakanties: +/- 80 km/dag, afstand tussen woon en werk 10-15km.
Ben je zeker dat je de fiets veel gaat gebruiken, of is het meer een testfiets om te zien of fietsvakanties je wel bevallen?En wat verwacht je van de levensduur: wil je een fiets die je een paar jaar goed gebruikt of moet hij echt heel lang of heel veel kilometers mee?
Nee, het is met name een testfiets om te kijken of fietsvakanties goed bevallen. Wel wil ik dat als het bevalt ik er een aantal jaren mee vooruit kan.
* Houd je meer van stevig doorfietsen of van relaxt de tijd nemen?
en meerstal in combinatie daarmee:
* Zoek je een fiets met een sportieve zit of juist een houding rechtop?
Ik wil onderweg veel bekijken, de stukken daartussen zal ik wel gewoon doorfietsen, maar ik wil absoluut niet overal een wedstrijd van maken. Comfort is het belangrijkste!
* Moet de fiets ook in het donker gebruikt gaan worden en hoe vaak?
Ja, verlichting is belangrijk ivm veiligheid en zichtbaarheid.
* Wil je ook op onverhard gaan fietsen? Hoe zwaar onverhard is dat?
Variërend van gravel en schelpenpaadjes tot rotsachtige mountainbikepaden.
Alleen als dit een mooiere route is en/of leid tot een mooie bezienswaardigheid. Daarnaast ook als hiermee drukke wegen vermeden kunnen worden. Kortom alleen als er een goede reden voor is.
* Waar gaan de vakanties naar toe?
Wees zo specifiek mogelijk en geef land en streek aan. Schroom niet: de Ardennen stellen eisen aan een fiets en streken als Toscane en Engeland hebben steilere hellingen dan menig land in verre werelddelen.
Als eerste proef ga ik de frontlijnroute fietsen van Nieuwpoort naar Basel. Wat daarna komt weet ik niet, maar richting Spanje lijkt me ook een leuke uitdaging, als het bevalt.
* Wat voor vakanties worden dat?
Hebben we het over tochten van hotel naar hotel of gaat het om kampeertochten waar je tent en alle kookspullen bij je hebt?
Het gaat om kampeertochten waarbij ik alle spullen bij me heb. Ik heb al flink geïnvesteerd in lichte wandelspullen (Cumulus, Neoair, trekkingtent etc.)
* Je lichaamslengte
Zodra je afwijkt van de gemiddelde 170 cm kan dit consequenties hebben voor de keuze, zeker in combinatie met andere gegevens.
Ik ben 1,75 groot
* Je gewicht
Zowel licht als zwaar heeft consequenties. Te lichte mensen hebben baat bij een lichte en minder stijve fiets, zware mensen vooral bij een sterk achterwiel.
Ik weeg 60 kilo
* Je lichaamsbouw.
Ben je normaal geproportioneerd of heb je bv kortere armen of benen? Fietsen hebben namelijk niet alleen een hoogtemaat, maar ook een lengtemaat. De filosofie daarachter verschilt per merk.
Volgens mij heb ik een vrij normale bouw.
Hoeveel kg bagage wil je mee kunnen nemen op de fiets?
Tel alles mee, dus ook de tassen zelf en gevulde bidons. Om een idee te geven:
- Dagbagage: 3 - 8 kilo.
- Voor op tochten van hotel naar hotel: 8 - 14 kilo.
- Voor kampeertochten: 12 - 30 kilo. Die 12 kilo geldt dan voor iemand die al geïnvesteerd heeft in lichtgewicht spullen. Dit is bij rugzakkampeerders vaak het geval. Mensen die nog niet geïnvesteerd hebben in mooie spullen hebben vaak zwaardere bagage. 30 kilo geldt voor iemand die alles bij zich wil hebben, hetzij voorluxe, hetzij als noodzaak vanwege het gebied.
- Voor kampeertochten waarbij de man meestal meer spullen meeneemt dan de dame tellen we 5 à 10 kilo extra voor de man. (andersom mag ook...)
- Voor kampeertochten waarbij er kinderen of honden meegaan kan het nog verder oplopen.
Ik kom voor meerdaagse wandeltochten uit op ongeveer 15-16 kilo met drinken en eten. Maar wil met fietsen iets meer comfort (e-reader, laptop?) Dus verwacht tussen de 15 en 20 kilo uit te komen.
* Waar woon je? (regio, grote stad of provincie is voldoende)
Dit in verband met de te verwachten wegsituaties (hellingen, onverhard, kasseien) en de beschikbare gespecialiseerde fietsenmakers op reisbare afstand. Ben je bereid verder te reizen om je fiets te kopen?
Ik woon in Noord-Limburg, en ik ben bereid een uur te rijden voor mijn aankoop.
* Wat is je budget?
Houdt er rekening mee dat er ook een budget nodig is voor zaken als kleding, kampeerspullen en - als het om een goedkopere of tweedehands fiets gaat - voor aanpassingen zoals zadel of bagagedrager.
Voor puur de fiets zit ik rond de 1000 euro. Voor alles erop en eraan (Tassen, usb lader, slot etc.) op ongeveer 1500,-
Minder noodzakelijke info, die later vaak toch gevraagd wordt:
* Welke fietservaring heb je?
Hoe ver fiets je gemiddeld per dag? Hoeveel jaar al?
Heb jaren lang 20 km per dag moeten fietsen voor alles wat ik zo'n beetje wilde doen. De laatste jaren is dit wel verminderd. Wil het wel weer gaan oppakken.
* Welke afstand fiets je nu maximaal op een dag voor je plezier?
Voor sommigen is 35 kilometer een flinke tocht, een ander noemt 75 km een klein stukje. Geef ons een idee. Welke gemiddelde snelheid heb je daarbij meestal op de fietscomputer of welke snelheid fiets je bij windstil en op het vlakke?
Ik denk dat afstanden tussen de 60 en 80 kilometer een goede mix zijn tussen dingen bekijken en lekker vooruit komen.
* Welke fietsen heb je (gehad)?
En wat was je ervaring met deze fietsen?
Een zuipfiets en een mountainbike
. De zuipfiets is te gammel, de mountainbike is te groot. Mijn referentiekader is dus niet heel indrukwekkend.
* Wat kun je van fietsonderhoud? Heb je er tijd voor? Heb je budget om het een fietsenmaker te laten doen? Wil je een cursus fietsonderhoud volgen?
Alle fietsen hebben onderhoud nodig. Hoe slechter de omstandigheden hoe vaker en hoe lastiger. Goedkopere fietsen zijn meestal onderhoudsbehoeftiger dan dure, maar ze zijn daarbij wel eenvoudiger. Dure fietsen zijn daarentegen voorzien van allerlei speciale dingen waar de klant dan weer perfectie verwacht.
Ik denk dat ik vrij veel zelf kan, heb bij de mountainbike de hele aandrijflijn etc zelf vervangen, heb ook jaren aan brommers gesleuteld. Vind het echter ook niet erg om voor goed onderhoud naar de fietsenmaker te gaan.
* Wil je ook een tweedehands fiets overwegen?
Afhankelijk van je andere gegevens is er soms veel aanbod dat bij je kan passen, soms ook niet.
Vind ik lastig in te schatten, heb toch liever professioneel advies waarbij iemand me bijstaat in maten etc.
* Heb je bepaalde fietsen op het oog?
Geef een directe link naar informatie en liefst ook een foto op internet.
Ik twijfel nu tussen de Stevens Randonneur Lite en de Stevens Primera Lite
http://www.stevensbikes.de/2013/index.p ... lang=nl_NL
http://www.stevensbikes.de/2013/index.p ... lang=nl_NL
Wil je onderweg elektronica kunnen opladen?
Ja ik ben een echte gadget freak!
Wil je de fiets op korte termijn, of heb je geen probleem met een tijdje zoeken of een wachttijd?Hoe specialer en persoonlijker de fiets wordt hoe langer het in het algemeen duurt. Het kan tot vier maanden duren, dus samen met een tijdje dat je met de fiets wilt rijden voordat je een reis onderneemt zul je dan op tijd moeten beginnen.
Ik heb mijn fietsvakantie gepland op 16 Juni 2013, dit wil ik ook als uitgangspunt aanhouden, het zou mooi zijn dat ik de fiets dan ook in mijn bezit heb.
Bedankt alvast voor jullie input!