Ik heb het al eens ergens eerder op een rijtje gezet, maar hier nogmaals.
Er zijn in de basis 4 keuzes die je maakt:
1) Losse GPS of smartphone/tablet? In de titel hier staat GPS, dus daar ga ik van uit.
2) Garmin of een ander merk? Mio is een beetje een kinderachtig bedrijf (op social media plaatsen ze berichten in de trant van "kijk eens hoe mooi onze vrouwelijke medewerkster X is!"). Blijft over enkele 'nieuwkomers', waarvan soms de mogelijkheden niet gelijk duidelijk zijn. De nieuwkomers beseffen blijkbaar niet dat je méér moet bieden dan de aloude concurrent, wil je succesvol een bestaande markt in stappen. Hier ga ik dus uit van Garmin, mede vanwege de beschikbaarheid van
OpenFietsMap voor de Garmins.
3) Touchscreen of met knoppen?
4) Groot of klein scherm?
3) Touchscreen vs. Knoppen
Touchscreen:
- vreet batterijen (grotere modellen gebruiken meer batterijen, om te compenseren)
- amper bedienbaar met grove handschoenen, wat lastiger met aansluitende modellen
- je drukt op de optie die je wilt (voordeel!), dus bij veel trillen of keienpaden is het lastig bedienen (nadeel!)
- minder uitstekende delen
Knoppen:
- bedienbaar met handschoenen, maar joystickjes zijn juist dan weer lastig
- zuinig met batterijen (paar dagen gebruik)
- menu-bediening is wellicht minder logisch (ik ken de laatste iteraties echter niet)
- meer uitstekende delen
4) Groot vs. Klein
Groot scherm
- makkelijker afleesbaar
- bij touchscreen makkelijker drukken
- meer informatie in één oogopslag
- batterijen sneller leeg
- groter, lomper apparaat op je stuur
Kleiner scherm
- zuiniger voor de batterijen
- compacter op je stuur
- minder info in één oogopslag, dus meer zoeken naar info
- lastiger afleesbaar
- bij touchscreen lastiger raken van je keuze
Welke serie?
Er zijn diverse series van outdoor-GPS'en van Garmin, in te delen in 4 categorieën:
Groot, touchscreen: Oregon, Montana
Groot, knoppen: GPSmap62
Klein, touchscreen: Dakota
Klein, knoppen: Etrex
Overige weetjes
Hoogtemeter
Een GPS-ontvanger kan bij ontvangst van 5 satellieten (4 nodig voor 3D plaatsbepaling, 1 voor het controlesignaal) ook een hoogteberekening uitvoeren. Deze hoogteberekening is echter nog vrij onnauwkeurig. Daarom zijn er modellen met een ingebouwde '
barometrische hoogtemeter'. Deze versies zijn van oudsher nauwkeuriger, als je ook redelijk betrouwbaar de hoogte wilt weten. Wel moet dit type hoogtemeter zo vaak als mogelijk geijkt worden. Liefst iedere paar uur, of vaker. Weersverschillen en temperatuurverschillen hebben namelijk invloed op de hoogtebepaling van deze modellen.
Ingebouwd kompas
De modellen met een ingebouwde hoogtemeter zijn over het algemeen ook voorzien van een ingebouwd kompas. GPS an sich biedt dit niet, want het bepaalt alleen je locatie. Dus je moet bewegen om de GPS te laten weten in welke richting je je begeeft. Een ingebouwd kompas ziet ook stilstaand in welke richting je kijkt. Dat biedt voordelen voor het mee laten draaien van de kaart.
Ingebouwde accu
Er zijn modellen voor sport-gebruik, zoals de veelgebruikte Edge. Als je deze op een camping wilt opladen, en dat moet iedere dag (als je 'm de hele dag gebruikt), dan moet je het apparaat zélf aan het stopcontact achterlaten. Een flink nadeel dus, als je alleen een stopcontact van een toiletgebouw o.i.d. tot je beschikking hebt. Alleen het opladen van een paar AA-batterijen wordt dan een minder diefstalgevoelige zaak.
Bij opladen via een naafdynamo lijkt dit minder een probleem. Als je die tot je beschikking hebt om bij te laden, dan kan het nuttig zijn ook de eigenschappen van de nieuwere modellen met ingebouwde accu te vergelijken. Het is wel zo dat in een ver land AA-batterijen vrijwel overal te verkrijgen zijn (al laat de kwaliteit van alkaline-batterijen aldaar soms te wensen over). Maar als de ingebouwde accu van je sport-GPS niet opgeladen is, dan is je navigatie afgelopen.