Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Staat de Hekla weer op uitbarsten? - Forum Wereldfietser

Staat de Hekla weer op uitbarsten?

Fijn :? , vliegen we zaterdag naar IJsland, staat er weer een vulkaan op uitbarsten, en niet de eerste de beste:

Afbeelding
Gevreesde IJslandse vulkaan staat op uitbarsten
Laatste update: 6 juli 2011 15:50
REYKJAVIK - Een van de gevreesde vulkanen van IJsland staat op uitbarsten. Metingen rond de Hekla duiden op beweging van het magma, zei geoloog Pall Einarsson van de Universiteit van IJsland woensdag. ''De beweging rond de Hekla de laatste 2 à 3 dagen is ongebruikelijk'', zei Einarsson. ''Ze zijn gemeten met vijf erg nauwkeurige meters rond de vulkaan.'' Hij voegt eraan toe dat de uitbarsting niet onmiddellijk hoeft plaats te vinden, maar wel dat de vulkaan klaar is om uit te barsten. Een andere geoloog, Ari Trausit Gudmundsson, noemde de beweging ook erg ongewoon.

De vulkaan is door IJslanders in de middeleeuwen wel de 'poort naar de hel' genoemd. Hekla is circa 20 keer uitgebarsten in het voorbije millennium. De laatste keer was 26 februari 2000. De berg gaf toen zoals gewoonlijk erg weinig waarschuwingssignalen. De laatste anderhalf jaar zijn er meerdere IJslandse vulkanen tot uitbarsting gekomen. Vorig jaar zorgde vulkaan Eyjafjallajökull ervoor dat het vliegverkeer in Europa wekenlang ontregeld was. In mei barstte vulkaan Grimsvötn uit. Ook toen ondervond het luchtverkeer hinder.

Bron: NU.nl
Dat lijkt me wel spannend, geeft wel weer een extra dimensie aan het ruige land. Zeker als je de beelden ziet van de laatste uitbarsting van de Grimsvotn.

http://www.nrc.nl/inbeeld/files/2011/05 ... 80x735.jpg

veel plezier
lijkt allemaal wel mee te vallen

http://www.icelandreview.com/icelandrev ... _id=379832

maar doet ie het wel dan heb je toch een mooie ervaring
:lol:
willem.m schreef:Fijn :? , vliegen we zaterdag naar IJsland, staat er weer een vulkaan op uitbarsten, en niet de eerste de beste:
krijg net een open sollicitatie van een ijslander die pas eind augustus met vrouw en kind naar Nederland wil verkassen / vluchten. Ik neem dus aan dat je voorlopig nog safe bent :D
Ach ja, komkommertijd.

De Hekla barst gemiddeld elke 10 jaar uit. Laatste keer was in 2000.
In 2008 heb ik hem beklommen (aanrader!), en hier en daar was de grond nog warm. Meestal zijn het vrij kleine erupties, zonder enig effect op de omgeving.

Gijs
http://www.reismetgijs.nl
Niet de Hekla maar de Katla zorgt op het moment voor een probleempje. Een ondergronds meer onder de Mýrdalsjökull is leeggelopen, en heeft een paar kilometer ten oosten van Vík (zuid IJsland) een brug in de rondweg weggespoelt. De verwachting is dat herstel een paar weken gaat duren. Alternatief zou zijn om via Landmannalaugar te gaan, een mooie maar stuk moeilijkere weg.