Of, als het budget niet zo'n rol speelt : Van Nicholas
.
Maatwerk spreekt mij wel aan gezien mijn medische verleden: zware hernia gehad en op mijn vorige fietsen kwam ik vaak stijf thuis
Een 'confectiefiets' (wat een vies woord eigenlijk) vloekt niet per se met slecht passen. Als je het over hernia's hebt, ik grossier erin : heb er 2, waarvan 1 geopereerd, de andere probeer ik met veel fietsen (sic!) onder controle te houden. Toch heb ik een 'confectiefiets' gekocht, een Koga Signature. Ik zit perfect op die Koga, maar ik heb me wel eerst deftig laten opmeten. Dat kan bij de lbs (als hij onderlegd is, of apparatuur heeft) maar moet niet noodzakelijk. Er zijn kinesisten (fysiotherapeuten) die gespecialiseerd zijn in fietsergonomie en dat even goed zoniet beter kunnen.
Zeker als je last hebt van een medisch probleem, kan zo'n kinesist een goede keuze zijn.
Confectiefietsen (Koga, Avaghon, Van Nicholas....) worden hoe langer hoe meer volgens "built to order" aangeboden : je stelt zelf je machine samen dmv een configurator. Internet als verkoopskanaal speelt daar een belangrijke rol in.
Het voordeel van lokale maatbouwers (de flexibiliteit) is dus kleiner geworden, maar daarom niet verdwenen. Als je je fiets ziet als de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie, dan moet je een maatbouwer zoeken (maar vooral ook zelf goed weten wat je wil, anders is het verloren tijd en geld).