Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Geldigheid rabies-enting - Forum Wereldfietser

Geldigheid rabies-enting

Twee jaar geleden hebben wij ons laten enten tegen rabi"es. Vaak lees je dat een Rabi"es entingssessie van drie entingen twee jaar geldig is. Tijd voor een herhaling voodat het verlopen is, dacht ik dus. Maar toen ik net belde naar het LUMC, het ziekenhuis in Leiden, kreeg ik te horen dat enting na twee jaar niet echt nodig is zolang je niet blootgesteld wordt aan rabies. Pas als je weer op reis gaat naar een gebied met rabies heb je een booster nodig. Dat mag zelfs nog 3-4 jaar na vandaag omdat de eerste enting nog zo lang in je 'lichamelijk geheugen' blijft zitten. De medewerkster van het LUMC zei dat dit vor meerdere reisvaccinaties geld. Daarop heb ik mijn afspraak dan ook maar weer geannuleerd. 8)
Ik vind het maar raar. Ik heb net (een uur geleden) een rabiësvaccinatie gehaald en dezelfde vraag gesteld. Mijn inenter was overtuigend dat de vaccinatie maar twee jaar werkzaam was en dat opwaarderen naar vijf jaar alleen mogelijk zou zijn als je na precies 1 jaar de booster zou halen. Als bewijs werd een grote map erbij gehaald met imposant aandoende bladzijdes over vaccinaties (wie ben ik om dat te beoordelen).

Natuurlijk klinkt het verhaal van het LUMC beter dan het verhaal van VCL (Vaccinatie Centra Limburg), maar ik hoop toch dat er een standaard verhaal is.

Sjirk
Ook in Amsterdam, AMC, moest ik na 1 jaar de booster halen. Er werd inderdaad bij gezegd dat het niet langer dan 1 jaar mocht zijn. Ik ben vergeten hoe lang die booster werkzaam is. Maar het was in ieder geval voor een aantal jaren.

Edith
Mmmm vreemd al die verschillen. Ik ga het voor de zekerheid nog maar eens aan een andere medewerker vragen daar. Ik hou jullie op de hoogte.
Zeker vreemd, wij kregen trouwens ook te horen, dat een booster nog wel kon na 4 jaar.. dat was bij de GGD in Rotterdam.

Maar ja, als je leest wat je allemaal nog (snel) moet doen als je gebeten bent.. ben je je leven nog niet zeker.. :roll:

Zorgen dat je niet gebeten wordt, lijkt me het best! ;) Vaak helpt keihard remmen voldoende... gaan ze ineens kwispelen! ;)

*zegt de hondenliefhebster die op 4500 meter hoogte een hond in de achtertas propte omdat ze het zo zielig vond dat ie daar zo alleen liep en achter ons aan bleef rennen... :lol:
fietsjunks schreef:*zegt de hondenliefhebster die op 4500 meter hoogte een hond in de achtertas propte omdat ze het zo zielig vond dat ie daar zo alleen liep en achter ons aan bleef rennen... :lol:
En vervolgens toch maar met de andere El afspreekt dat ze nooit meer een hond recht in de ogen zullen kijken omdat ze anders bang zijn dat ze met een heel weeshuis thuis gaan komen :D

Blanche
katten-freak :wink:
Bij de TravelClinic in het Havenziekenhuis in Rotterdam, wat ik toch wel als een specialist op het gebied van vaccinaties beschouw, zeiden ze me dat ik precies 1 jaar na de serie van drie inentingen een booster moest halen. Alleen dan zou de bescherming weer 5 jaar volledig gegarandeerd zijn. Dus dat heb ik toen maar gedaan.

Gijs
Ik til aan dit soort dingen wat minder. Toen ik 5 jaar geleden in Malaria-gebieden kwam, bleken toeristen uit verschillende westerse landen maar met eenzelfde soort reisplannen (locaties, duur op die locaties, seizoen op die locaties) allen anders geadviseerd te worden.

Laat eerst de medici maar eens wetenschappelijk onderzoeken wat nu wél de juiste adviezen zijn voor de diverse situaties.
Robertjan schreef:Laat eerst de medici maar eens wetenschappelijk onderzoeken wat nu wél de juiste adviezen zijn voor de diverse situaties.
* Heeft een blinde parachutespringer een reden om zijn valscherm op een bepaald moment te openen als hij niet wetenschappelijk of juridisch bewezen ziet dat de grond met meer dan 160 km/u nadert?
* Op Paaseiland kon, voordat de bomen op waren, niemand bewijzen dat er iets zou gaan.
* Waarom remt de fietser voor een aanstormende trein? Er is immers nog niet bewezen dat de confrontatie dodelijk zou zijn, want ervaringen uit het verleden...
Nog meer?
Leon
* Ieder normaal mens kan het juiste antwoord bedenken.
* Niet bekend mee.
* Ieder normaal mens kan bedenken wat de uiterlijke gevolgen kunnen zijn, en dat de kans daarop bijzonder groot is bij een confrontatie.

Wat niet direct duidelijk is voor veruit de meeste mensen (zelfs niet voor medici wiens vakgebied het is, blijkbaar...):
* Lariam of Malarone?
* anti-malaria preventief slikken of slikken zodra de symptomen van de ziekte verschijnen?
* anti-Rabiës booster na 1, 2, 5, of 6 jaar?
* voor welke reisvaccinaties zou dit evt. nog meer gelden?
Als de TravelClinic in Rotterdam, het UMC in Amsterdam en het Vaccinatie Centrum Limburg allemaal hetzelfde zeggen over de rabiesbooster, en dat doen ze, is dat voor mij genoeg zekerheid.
Absolute zekerheid bestaat toch niet.

Gijs
Blanche schreef:Ik ga het voor de zekerheid nog maar eens aan een andere medewerker vragen daar. Ik hou jullie op de hoogte.
Ik ben benieuwd. Ik zit al op de 2 jaar inmiddels... :oops:
En hoe vaak gebeten door een beest met rabies?
:-)
Gijs M schreef:Als de TravelClinic in Rotterdam, het UMC in Amsterdam en het Vaccinatie Centrum Limburg allemaal hetzelfde zeggen over de rabiesbooster, en dat doen ze, is dat voor mij genoeg zekerheid.
Of ze krijgen bezoek van dezelfde vertegenwoordiger ;)
Misschien zijn er wel twee soorten vaccin, met ieder een andere werkingsduur. Mensen, we hebben hier niet echt verstand van. De meest gezaghebbende informatie die ik kon vinden staat hier: http://www.cdc.gov/Rabies/exposure/ Kopje pre-exposure
Wim
Wim schreef:Misschien zijn er wel twee soorten vaccin, met ieder een andere werkingsduur.
Er zijn inderdaad twee soorten entingen Wim, maar of ze een andere werkingsduur hebben, weet ik niet. Een enting in de spier (intramusculair) in de huid (intradermaal). Bij het laatste is minder entstof nodig en zijn de kosten ook lager. De laatste is al bewezen effectief maar deze wijze is nog niet medisch geregistreerd de steekproef ( groep mensen waarbij het getest is) is nl. nog te klein voor registratie. De concentratie antistoffen is bij de inenting in de huid ook lager.

Meer info http://www.lumc.nl/home/0001/12556/1999 ... 0301033257
Blanche schreef:Mmmm vreemd al die verschillen. Ik ga het voor de zekerheid nog maar eens aan een andere medewerker vragen daar. Ik hou jullie op de hoogte.
En het antwoord wederom :
LUMC schreef: Geachte Mevrouw,

Na een basisimmunisatie tegen rabies (3 injecties) wordt er een immunolgisch geheugen opgebouwd dat tientallen jaren in het lichaam blijft bestaan.
Twee jaar na vaccinatie zijn er echter geen meetbare antistoffen tegen rabies in bloed aantoonbaar. Wanneer men voortdurend kans loopt om in contact te komen met het rabies
Virus, is revaccinatie om de 2 jaar nodig. Wanneer men pas over 5 jaar weer activiteiten, met kans op contact met rabies, ontplooit kan revaccinatie (1 injcetie) tot dat moment worden uitgesteld.
Mvg. Dr L. Visser